Бесплатна помоћ правника - приступ правди за све грађане

Када немате довољно новца, а ни знања пут до правде често се чини немогућим. А правда би свима требало да буде доступна. Зато су Влада и локалне самоуправе уз подршку Европске уније и немачке амбасаде покренули кампању чији је циљ да се општинама обезбеде средства за успостављање служби бесплатне правне помоћи уз обуку запослених.

06Служба за бесплатну правну помоћ у Ћуприји помаже грађанима од 2018. године. Има два правника. 

"Написали су ми тужбу, нисам платио ништа, ништа ми нису тражили, никакве паре“, каже Томислав Марковић, корисник правне помоћи..

Милица Цветковић, начелница Општинске управе Ћуприја, каже да годишње приме између 150 и 200 захтева грађана и да је поступљено по свим захтевима.

У Ћуприји и још 12 општина, до децембра прошле године, на тај начин помоћ је добило више од 4.600 грађана.

"Многи правници излазили су на терен, обилазили месне заједнице и планинска села да би дошли до свих људи којима је правна помоћ била неопходна“, каже Александар Мартиновић, министар државне управе и локалне самоуправе.

Република финансијски помаже општинама да успоставе службе бесплатне правне помоћи за најрањивије групе.

"Да људи који су финансијски угрожени буду обавештени и да на адекватан и професионалан начин у локалним самоуправама може да им буде пружена правна помоћ. Знамо да до тога раније није долазило из разноразних разлога, али најбитније је било да нису била опредељена буџетска средства“, каже Маја Поповић, министарка правде.

Приступ правди за све грађане

Права мера друштва, оцењују у Делегацији ЕУ у Србији, види се у томе како држава третира најугроженије.

"Ова заједничка акција томе и служи да подигне свест о доступности правне помоћи међу најугрожнијим и маргинализованим појединцима, али и да унапреди капацитете и сарадњу међу пружаоцима тих услуга", каже Пламена Хaлачева, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији.

И можда још важније - приступ правди за све грађане.

"Надам се да ће улагање у ову област, која је веома важна за евроинтеграције Србије послужити као темељ за унапређење владавине права и одговорности државе“, каже Кристијан Шилинг, шеф Одељења Амбасаде Немачке за привредну сарадњу.

Закон о бесплатној правној помоћи примењује се три године. За то време показало се грађани нису довољно инфомисани о томе да бесплатно могу да добију помоћ правника. И то је један од задатака покренутог пројекта.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара