И трошкови свадбе су отишли у небо, али новац сада није највећи проблем будућих младенаца

На просечну свадбу у Србији позива се око 200 званица, а трошкови износе око 20 хиљада евра, кажу организатори венчања. Није онда чудно што су се и поклони променили, па су лампе и уметничке слике замениле коверте. Ипак, нису трошкови свадбе највећи проблем будућих младенаца.

И трошкови свадбе су отишли у небо, али новац сада није највећи проблем будућих младенаца И трошкови свадбе су отишли у небо, али новац сада није највећи проблем будућих младенаца

Пре неколико дана зацрвенело се Жарково. Није стадион једино место где се могу упалити бакље. Своју сврху су добиле и на једној просидби. Навијало се за љубав. Затим следи најлепши, али и најтежи део за младенце – организација свадбе.

Прошле године било је скоро 35 хиљада прослава. Више него иначе, јер је корона многим младенцима, али и ресторанима пореметила планове.

У просеку их годишње у Србији буде 25 хиљада, у Београду 10 хиљада.

Милану Бујаковићу и његовој вереници је после пандемије најтежи задатак био проналазак сале.

"Након короне, кад се све отворило, људи су нагрнули. Много је свадби било заказано пре короне, било је одложено. Била је огромна потражња за ресторанима, салама. Заиста није било лако изабрати добар, прави ресторан за своје весеље", каже Бујаковић.

Бошко Бубања, председник Удружења ивент индустрије напомиње да је ситуација ове године мало лежернија.

"Није велика пресија као што је било у 2022. Биле су огромне гужве за заказивање ресторана, бендова, декорације, јер сви они који су планирали венчање у 2020. и 2021. нису могли због короне, они су то обавили 2022. Ова година се очекује да буде на нивоу 2019. То значи да су нам април, мај, део јуна готово сви термини попуњени, а август, септембар, октобар има довољно слободних термина", наводи Бубања.

Пандемија је многима показала да венчање може да се организује и за 90 дана, али са мање гостију.

Све се резервише и годину и по дана унапред

Ипак, ако желите да све буде онако како сте замислили, све се резервише и годину и по дана унапред.

Маријана Вукадин, директорка агенције за организацију венчања истиче да младенци већ сад знају да треба на време кренути, обезбедити неке ствари - ресторан, музику, односно већ у јануару заказати венчање у цркви и у општини, када се отварају књиге.

"За две недеље можемо комплетно све да завршимо, у том смо послу. Али проблем може бити да нешто што они тренутно желе није тренутно слободно", додаје Вукадин.

Корона је донела и финансијске промене, тешке за младенце.

Сада су свадбе до 40 одсто скупље, највише због ресторана. Просечна у Србији, са око 200 људи, кошта до 20 хиљада евра.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво