Шта се копа на Савском кеју - Стојчић: Дизање панике кривично дело

У новобеоградским блоковима су грађани, током прошле недеље, блокирали радове и организовали протесте због рупа и канала на Савском насипу, који су ископани почетком марта. Протест је био на две локације – у Блоку 70 и у Блоку 45. Дежурало се током ноћи, затрпаване су рупе, јер су, кажу грађани, нелегални радови на прекопавању Савског насипа. Марко Стојчић, градски урбаниста истиче да је дизање панике кривично дело и да нема говора да ће због копања бити поплављени блокови, као и да је ова тема исполитизована.

Градски урбаниста Марко Стојчић рекао је да већи део оних који су протествовали били представници политичких партија, а наравно било је и грађана.

"Градоначелник је донео политичку одлуку да се уреди Савски кеј у естетском и функционалном смислу и да разрешимо питање сплавова. Ми смо расписали конкурс, 28 плутајућих објеката ће добити своју позицију. Уместо садашњих 100 имаћемо 28 сплавова“, истакао је Стојчић.

Напоменуо је да радови који су у току су да би се обезбедила легална инфраструктура за 28 сплавова.

Окупљени грађани су тражили пројектну документацију. Стојчић објашњава да су добили грађевинску дозволу, која је добијена у складу са пројектом који је поднешен.

"Неодговорно је рећи да град Београд може да ради на јавној површини без грађевинске дозволе“, рекао је.

Истакао је да насип има облик зарубљене пирамиде и на њему се налази заштитни слој од 120 центиметара и то је слој где је дозвољено да се врше мање интервенције.

"Ми ово што радимо се ради у том слоју и то на дубини од 80 сантиметара. То је по закону дозвољено. Прокопавамо мале канале где постављамо цеви и то се касније затрпава“, истакао је.

Према информацијама које имамо, грађани су у суботу имали захтеве: Да се све врати у првобитно стање; да се зауставе сви радови у овом тренутку и нађе алтернативно решење за инсталације и да се људи укључе у планирање како ће изгледати Савски насип.

Стојчић је истакао да ако се покаже да нешто може боље, онда ће изменити документацију, а у суботу је био циљ да се чује да ли постоје неки конкретни предлози и да објасне шта се ради.

"Грађани су оправдано забринути, ако им неко каже да ће неко да пробије Савски кеј. То апсолутно није истина“, рекао је Стојчић и показао летке који су дељени на којима се види како су новобеоградски блокови потопљени. Истакао је да је то дизање панике и да је ова тема исполитизована, а да је дизање панике кривично дело.

Додао је да је имао састанке са грађанима који живе у Блоковима.

"Ја сам дошао да објасним да копамо по површинском слоју. Грађани немају разлога за бригу. Предложио сам градоначелнику да ако имају неко лице који је пројектант да нам се придружи“, навео је градски урбаниста.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво