Недоумице због бесеже вакцине – родитељи треба да постављају питања, а институције да дају тачне информације

Родитељи деце која су примила Торлакову повучену бесеже вакцину, имају много питања. Министарство здравља и Институт су саопштили да деца нису угрожена и да родитељи немају разлога за бригу. Стручњак из Уницефа Драгослав Поповић рекао је да је то што се десило са повлачењем бесеже вакцине процес контроле квалитета. Истиче да не значи да су деца, која су примила ту вакцину, мање заштићена.

Можда ово не би било толико узнемирујуће, да око Нове године, бебе у породилишту Народни фронт нису грешком добиле физиолошки раствор уместо вакцине. Да ли су ови догађаји утицали на процес имунизације у београдским домовима здравља?

Родитељи поштују календар вакцинације, али највише питања и недоумица имају око ММР вакцине, кажу лекари.

"Оно што њих буни јесте да ли дете када прими вакцину може да се разболи од те болести и да ли је та вакцина безбедна за то дете. Мањи број родитеља тражи образложње ко је произвођач. Буде им лакше када кажемо да је произвођач из Србије, поверење је веће“, каже педијатар ДЗ Савски Венац Марија Голубовић.

Милица Ћук, педијатар ДЗ Врачар рекла је да се родитељи увек интересују шта је то што ће њихово дете да прими путем вакцине, да ли постоје неке нежељене реакције после вакцине, када да се очекују, да ли ће да оставе неке последице на дуже стазе.

Највећи утицај на мишљење родитеља имају медији, посебно интернет, где налази највише информација о повезаности вакцинације ММР вакцином са аутизмом, рекли су нам у домовима здравља.

"Да ли ће дете добити температуру, осути се, то је оно што њих пуно не брине, иако може да се деси. Али углавном нешто што не можете да опипате. Аутизам је нешто што не можете да видите на првом прегледу“, рекла је докторка Голубовић.

Педијатар Ћук наводи да су лекари ту да разувере родитеље, да објасне да је та вакцина апсолутно и потпуно безбедна.

"То је оно што је пракса показала, то је оно иза чега стоје многобројне студије које нас уверавају да та вакцина нема везе са аутизмом, неким видом поремећаја из спектра аутизма. Дакле, никаква пракса не показује да има везе са аутизмом и ми чврсто стојимо иза тога“, нагласила је.

Током 2022. године у Београду прву дозу ММР вакцине примило је 81, 6 одсто деце, за 13 одсто више него 2021. Да око ове вакцине има њајвише недоумица и страха, показује и статистика.

Најмањи број доза дат је 2016. године, 65 одсто. После пандемије малих богиња, број је нагло скочио, а затим за време короне, поново пао.

Да ли је страх оправдан

Зашто је важно да деца примају бесеже вакцину, каквог је квалитета она коју производи Торлак и шта родитељи треба да знају ако је њихово дете примило неку из серије ових које су повучене са тржишта?

Стручњак из УНИЦЕФ-а Драгослав Поповић рекао је да је то што се десило са повлачењем бесеже вакцине процес контроле квалитета.

Према његовим речима вакцина се контролисала на месечној бази и када се уочило мање одступање она је повучена и замењена.

"То не значи да су деца мање заштићена. Ту вакцину која је повучена вероватно су примила деца која су рођена од 23. децембра до 15. марта. Код бесеже вакцине је пожељно да се створи ожиљак и сва деца која имају тај ожиљак не морају да брину, али и они који немају не треба да брину, он може да се створи касније. Педијатри прате тај ожиљак“, каже Поповић.

Напоменуо је да је пандемија донела и нове информације о бесеже вакцини, показало се да има шири ефекат. Како каже, ова вакцина је пронађена пре 100 година и производи се толико дуго.

"Свака ситуација која је нерешена, недоречена где није све објашњено, поготово када се ради о новорођенчадима, природно отвара скепсу. Важно је да се одговори на сва питања родитеља“, каже Поповић, коментаришући забринутост родитеља после повлачења серије бесеже вакцине.

Истиче да је свака вакцина коју ми имамо је контролисана на врхунски начин - Торлак има капацитете, он је производио ову вакцину за целу бившу Југославију.

Очекује и промену намене ове вакцине врло брзо.

Подвукао је још једном да је забрињавајуће што надлежне институције нису довољно гласне када се овако нешто деси јер је битно да се људима одговори на све бојазни.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво