У Србији годишње оболи 500 пацијената од мултиплог мијелома, како се лечи

Више од 40. 000 људи годишње оболи од рака у Србији, а премине више од 20. 000. Радио-телевизија Србије поново је покренула Националну кампању борбе против рака, јер редовни прегледи, благовремена дијагностика, и одговарајућа терапија чувају главу.

Март је месец посвећен борби против малигних болести, а током овог месеца посебно се скреће пажња и на мултипли мијелом.

То је малигна болест коштане сржи, већина пацијента, негде око две трећине су старији од 65 година, али ова болест погађа и млађе особе.

Сваке године у свету, мултипли мијелом добије око 80.000 људи а у Србији око 500. 

Докторка Јелена Била са Клинике за хематологију УКЦ каже да је рана дијагностика веома важна у циљу избегавања и заобилажења развоја инвалидитета код пацијената и истиче да је она у последње две године значајно узнапредовала.  

"Раније започињање лечења, доступност новим терапијама, пружа оболелима могућност за један квалитетан живот", рекла је докторка Била.

Снежани Додер је болест случајно откривена.

"Као високо ризичан пацијент, ја сам била кандидат за двоструку трансплантацију коштане сржи. Једну сам завршила крајем јанура, а друга ме очекује за непуних месец дана и после тога сам као нова “, каже 47-годишња Снежана.

Докторка Била наводи да се са сигурношћу не зна шта је у основи развоја мултиплог мијалома.

"Ту долази до измена у генетском материјалу, које доводе до малигног преображаја ћелија. Ове ћелије крећу неконтролисано да се деле и секретују велике количине патолошких беланчевина које уместо да нас бране од вирусних инфекција и других тумора, доводе до компликација у смислу бубрежне слабости и промене на костима“, каже докторка Била.

Симптоми ове болести су, каже докторка, такође неспецифични.

"У почетку то може бити само замор због оштећења коштаног система, затим висока седиментација, анемија, бубрежна слабост, повишен калцијум и оштећење на костима“, рекла је докторка.

Како би се болест открила на време, саветује да се два пута годишње уради рутинска контрола крвне слике и основних биохемијских анализа.

среда, 21. фебруар 2024.
7° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво