Сомбор – град на који су пале прве бомбе 24. марта

Сомбор је међу првим градовима у СР Југославији који је бомбардован. У том граду данас ће бити одржана државна церемонија обележавања годишњице почетка бомбардовања. И данас, 24 године касније, Сомборци се са страхом сећају пролећа 1999. године.

Пет минута пре службено одређеног времена почетка напада НАТО савеза на СР Југославију, 24. марта у 19:55, крстарећа ракета погодила је сомборски војни аеродром.

Исте вечери напад је поновљен и тада је страдао заставник Радован Медић, прва жртва бомбардовања у Сомбору. Тих 78 дана авиони су свакодневно прелетали град.

“Бојао сам се. Имао сам осећај, утисак да ће на кућу. Такав ми је страх био“, каже један Сомборац.

“У неком најгорем сећању су сирене остале и та завијања и нека бежања у подрум у неким најгорим моментима“, додаје његов суграђанин.

Сомбор и околина бомбардовани су у 29 наврата, углавном ноћу. Сомбор је, после Новог Сада, најчешће бомбардован град у Војводини. Осим велике материјалне штете, било је и људских жртава.

“Објекти 'Нафтагаса', огромни резервоари који су постојали на ободу града, али су гађани и индустријски објекти који никакве везе са војском нису имали. Фабрика 'Борели'. Не знам како је производња дечијих и ципела за одрасле да угрожава НАТО савез. И не само то, 'Фабрика акумулатора', 'Царинарница', 'Севертранс'“, наводи Милан Степановић, сомборски хроничар.

У једном од последњих напада гађана је фабрика пијаће воде. Срећом, деловањем ПВО, мета је промашена и оштећена је само стара црпна станица.

И данас, 24 године касније, треба да се постарамо да се НАТО бомбардовање никада не заборави. Централна манифестација обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији биће одржана у Сомбору са почетком у 18.00 часова.

Директан пренос на Првом програму Радио-телевизије Србије.

недеља, 04. јун 2023.
22° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено