Кинески туристи се враћају у Србију – ове године се очекује рекордна посета

После три године рестриктивних мера и ограничења, Кина је својим држављанима одобрила групна путовања у иностранство. Србија је једина земља у региону која је стављена на тзв. белу листу и добила препоруку за путовање. Зато туристички радници овог пролећа очекују више посла и обарање домаћег рекорда у броју кинеских туриста.

Кањон реке Увац, Новак Ђоковић, Валтер и Златибор – само су неки од разлога због којих је Кинезима Србија занимљива и привлачна.

"Они који су старији од 50 година још увек знају за Тита, за Валтера, ови млађи знају за Новака Ђоковића и воле да дођу код нас. Специфични су зато што се јако тешко прилагођавају нашој храни. Гледамо да увек прилагодимо храну њиховим потребама, воле природу и воле да се сликају, дакле милиони слика", каже Бојана Банковић, председница УО Удружења туристичких водича.

На сликама је Србија одушевила многе кинеске туристе, па су одлучили да је посете. Наша држава им је прва у Европи увела безвизни режим, а уз две директне авионске линије јасно је зашто им је Београд полазна тачка за обилазак Балкана и Европе.

Кинезима су у Београду занимљиви и Храм светог Саве, Калемегдан, Кућа цвећа, а 2019. године били су најбројнији туристи у Србији и заузели друго место по броју ноћења.

"Заиста се надамо да ћемо ове године да их имамо и у већим бројевима него те 2019. године. Очекујемо да од априла месеца те прве организоване групе почну да долазе. Ми смо и више него задовољни што се налазимо на овој листи, јер туристи из Кине једва чекају да крену на путовања", наводи Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије.

Ресторани, хотелијери, туристички водичи – сви се надају бољој заради, што у збиру значи и успешнију годину за домаћи туризам.

"Девизни прилив прошле године је био дупло већи од 2017, а од 2019. као рекордне године за више од милијарду. Можемо напоменути да је он био око две милијарде 400 милиона евра и мало јаче од тога и ми ове године очекујемо да ћемо то превазићи", поручује  Тијана Маљковић, секретар Удружења за туризам ПКС.

Туристички радници кажу да Кинези имају посебан однос према Србији, јер многи од њих не заборављају страдање својих држављана у НАТО бомбардовању. Колико ће Србија 2023. зарадити од њихових посета, знаће се око новогодишњих празника када се очекује и већи број туриста из ове азијске земље.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво