Извињење кинеске компаније: Поправићемо споменик и померити га на одговарајуће место

Кинеска компанија која је, током градње деонице аута-пута, оштетила споменик палим борцима код Лучана, извинила се због инцидента. Обећава и да ће платити рестаурацију. Министар грађевинарства поручује - то је наук свим извођачима радова да тамо где су ангажовани, воде рачуна о културној баштини.

У гомили шута на сеоском путу остаци споменика и бисте растављене на делове. Та слика у понедељак је изненадила мештане Негришора недалеко од Лучана, где су у току радови на ауту-путу Милош Велики од Паковраћа до Пожеге. Данима већ питају - како и зашто се то догодило.

 

"Не могу да верујем да је ово неко урадио, с обзиром на то да је то био споменик за жртве из овог краја које су положиле живот у ратовима 1912. до 1918. и '45. године, како за борце тако и за невине жртве, цивиле, мештане", каже адвокат из Чачка Никола Ћаловић. 

До оштећења споменика дошло је приликом измештања. За то је била задужена, а сада и за његово оштећење одговорна, кинеска компанија која гради пут. За РТС кажу поштују српску историју, нису намерно оштетили споменик.

"Услед старости постамента дошло је до његовог оштећења и мањег оштећења натписа и једне скулптуре, због чега се најискреније извињавамо, али и наглашавамо да је оштећења могуће санирати. У своје и у име компаније обавезујем се српском народу и јавности да ћемо у складу са захтевима Инвеститора, Завода за заштиту споменика града Краљева и локалном самоуправом Лучани, заједничким напорима у што краћем року поправити споменик, изместити га на одговарајуће место и изложити за јавност. Све трошкове настале штете ће покрити компанија", каже  пројект менаџер компаније Схоу Јицхенг.

Детаљније објашњење добио је ресорни министар. Каже домаћи подизвођач којег је ангажовала кинеска компанија није тражио сагласност за премештања дела споменика који се налази на траси саобраћајнице.

"Послао сам им писмо у ком сам запретио да ће бити, да ћу покренути оно што имамо права у уговору а то је да им наплатимо пенале и да ћемо покренути кривични поступак против одговорних лица. И ово је наук свим другим извођачима да морају да воде рачуна не само о споменицима културе већ све оно што је културна баштина тамо где раде. Жао ми је што се то догодило али као што видите једини начин да се реагује је био овај и мислим да је добро што су одмах схватили шта су урадили и што су прихватили да плате штету", каже  Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. 

Оштећени делови споменика тренутно су у магацину извођача радова. Како би био састављан и постављен на адекватно место, чека се да Завод за заштиту споменика културе у Краљеву уради пројекат рестаурације.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво