Ресорно министарство: Кинеска компанија обећала да ће обновити спомен обележје код Лучана

Радници кинеске компаније која изводи радове на изградњи деонице ауто-пута Паковраће – Пожега оштетили су спомен обележје борцима из балканских и светских ратова. Надлежно министарство позвало је компанију да у најкраћем року санира оштећење, што су, како се наводи, кинески партнери већ обећали.

Поводом оштећења Споменика палим борцима у ратовима 1912–1918. и 1941–1945. у селу Негришори, код Лучана, на путу Паковраће– Пожега, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања указује да је потребно да грађевинске и извођачке фирме, које обављају радове y непосредној близини оваквих значајних културних обележја, морајy посебну пажњу да посвете њиховој безбедности и сигурности.

Тим поводом, ресорно министарство очекује да кинеска компанија "China Communications construction company", која је током радова на изградњи деонице ауто-пута Чачак–Пожега, оштетила меморијал у најкраћем року врати споменик у пређашње, неповређено стање, наводи се у саопшштењу.

С тим у вези, Министарство, како се истиче, поздравља реакцију и најаву кинеске компаније да ће обновити спомен-обележје палим борцима.

"Овај догађај нас подсећа на важност чувања кyлтуре и историје, као и поштовања цивилних жртава рата, палих бораца и њихових породица", додаје се у саопштењу.

Споменици, меморијали и различита културна обележја широм Србије неодвојиви су део српског историјског наслеђа и идентитета, те их као такве сви морамо поштовати и чувати, закључује Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

недеља, 04. јун 2023.
23° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено