Од обавезе до потребе - шта када нам истекну лична документа

Скоро да нема никога ко није био у ситуацији да, неколико дана пред пут у иностранство, открије да његов или пасош неког од чланова породице више не важи. Зато је то документ за који најчешће проверавамо до када важи. А када сте последњи пут погледали када вам истиче лична карта или возачка дозвола?

Закон каже - 15 дана од истека личне карте дужни смо да поднесемо захтев за издавање нове. У пракси није реткост да, на пример, тек приликом подизања новца на банкомату схватимо да нам овај документ више не важи. Ипак, нико нас неће казнити, нити ће нам бити потребни сведоци, уколико и после законом прописаног рока поднесемо захтев.

"Без обзира на то колико је лична карта истекла службена лица врше одређену проверу приликом пријема захтева, односно након пријема захтева. Проверава се да ли је грађанин држављанин РС, да ли је уписан у матичне књиге у Републици Србији, да ли има пребивалиште, пребивалиште је основ за подношење захтева за личну карту, утврђује се идентитет лица итд, и у највећем броју случајева, заиста је то сасвим довољно да се добије нова лична карта у законом прописаном року", рекла је Оливера Штерић, шефица Одсека управних послова Полицијске станице Нови Београд.

Возачка дозвола и пасош нису обавезни документи и закон не прописује рок за замену када истекну. Некада су они који не продуже возачку дозволу у року од десет година, морали поново да полажу возачки испит.

"Возачку дозволу можете да замените као и пасош без обзира на период истека документа, наравно подразумева се да морају да буду остварени сви остали законом прописани услови за добијање тог документа, (као и да је регуларна процедура, као да сте га заменили одмах после истека и слично). За возачку дозволу ако имате преко 65 година да донесете лекарско, свакако да немате забрану управљања возилом, за пасош да немате забрану издавања путне исправе, да имате важећу личну карту, пребивалишта", навела је.

Иначе, сви држављани Републике Србије са пребивалиштем у земљи када напуне 16 година имају обавезу да изваде личну карту. Исправу без чипа старији од 65 година добиће на 40 година. Чиповане личне карте важе 10 година без обзира на године живота.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво