Конкурс ЕУ за пројекте зелене агенде, 16 компанија из Србије добиле финансијску подршку

На конкурсу Програма Уједињених нација за развој (УНДП) уз финансиjску подршку ЕУ за доделу средстава пројекте из области зелене агенде изабрано је и 16 компанија из Србије. Међу њима је и предузеће "Еко био инвест" која од остатака хране производи еколошке кесе, чаше и тањире.

Jедан од најважних циљева грађана, привреде, локалних заједница је зелена транзиција условљена климатским променама. Убрзано и све веће загађење, пре свега, ваздуха у Србији (али и воде и земљишта) дугорочно је погубно не само за животну средину, већ и за здравље људи.

Марина Цвијановић из "Еко Био инвеста" каже за РТС да је њихов фокус на отпаду од хране и пластици.

 Наглашава да су од отпада направили биополимер од кога се производе потпуно еколошке кесе, чаше и тањири.

У пилот пројекту у сарадњи са чачанском локалном смаупоравом "Еко Био инвест" ће преузимати отпад из буџетских кухиња где се спремају оборци за вртиће, школе и болнице, студентски дом и затвор и прерађивати их у пластичне кесе и чаше.

Примена ових полимера је, како наглашава, широка – од индустије паковања, великих маркета до фармације и пољопривреде.

Као пример Цвијановићева је навела заштиту садница јер пластика настала од биоотпада може да служи и као дохрана пошто се природно разлаже за највише шест месеци а у врелој води само за минут.

Комплетан разговор са Марином Цвијановић из компаније Еко Био Инвест, Николом Бертолинијем, шефом Одељења за сарадњу ЕУ у Србији и Сандром Докић, државном секретарком Министарства заштите животне средине можете погледати у видеу изнад.

среда, 19. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије