Муфтија Плојовић: Рамазан је месец доброчинства, људи и породице

За вернике исламске вероисповести данас је први дан поста месеца рамазана. Рамазан је један од пет стубова ислама који се сматрају обавезним и основом живота сваког муслимана.

Потпредседник Мешихата Исламске заједнице у Србији муфтија Решад Плојовић каже да је месец рамазан месец заједничке молитве – намаза, а посебно рамазанске молитве која се зове теравија-намаз.

"Рамазан је мјесец солидарности, рамазан је мјесец дружења, рамазан је мјесец хуманости и међусобног потпомагања, рамазан је мјесец доброчинства, рамазан је мјесец јачања наше везе са узвишеним Господаром, али исто тако рамазан је мјесец нас људи, односно мјесец породице, гдје јачамо наше породичне односе, учвршћујемо наше породичне везе, али исто тако и везе унутар наше заједнице", поручује Плојовић.

Од суфора до ифтара, односно од доручка до вечере данас ће проћи више од 14 сати, дакле без хране, воде, лоших мисли и дела.

Већина радњи у Новом Пазару данас је затворена, а отвориће се око 19 часова, док је ифтар око 18 часова.

Кажу да је рамазан најдражи гост, па се верници труде да му се што више посвете. Такође, каже се да свака кућа постаје џамија због честих молитви.

Београдски муфтија Исламске заједнице Србије Мустафа Јусуфспахић честитао је почетак месеца рамазана и рекао да се овај рамазан обележава у условима рата на европском простору и позвао на мир.

понедељак, 05. јун 2023.
26° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено