Почео месец рамазана

Са заласком сунца почео је рамазан, свети месец за вернике муслиманске вероисповести. Рамазански пост највећа је верска обавеза за све пунолетне, здраве муслимане који нису на путу. Ако се пропусти, обавезно се надокнађује.

Вечерас почео рамазан, свети месец поста, молитве, милости и праштања, у којем је отпочела објава Курана, пре више од 1.400 година.

То је девети месец муслиманске лунарне године. Краћа је за 10 до 11 дана од сунчеве, па се тако и месец поста помера сваке године.

Током рамазана, односно у персијској верзији, рамадана, обавезан је пост, један од стубова ислама.

Циљ је из рамазана изаћи бољи, здравији, са опроштеним гресима.

У појединим деловима света, припремају се Рамадански пакети, са основним намирницама, и деле као помоћ онима који не могу да обезбеде ифтар, вечерњи оброк, који свој пуни смисао има само ако се подели са другима.

Добротворство је веома важан део ислама и још је значајније током рамазана када се Муслимани подсећају на великодушност и повећавају своје добротворне активности.

Посебно се поштује онај ко нахрани гладног. Део рамазанске традиције су питаљке или рамазанке, посебне лепиње које пекари праве само током овог месеца.

Током рамазана обавезан је пост, а подразумева се потпуно уздржавање од јела и пића и телесних задовољстава од зоре до заласка сунца, и то 30 дана.

После поста слави се Рамазански Бајрам, један од два најзначајнија исламска празника, ове године 21. априла.

петак, 14. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије