Ученици осмог разреда у петак и суботу полажу пробни завршни испит – које су предмете одабрали

Ученици осмог разреда ће у петак и суботу полагати пробни завршни испит за упис у средње школе. Осмаци ће први пут уместо комбинованог теста из пет предмета полагати тест из само једног који су одабрали. Највише осмака изабрало је биологију, а најмање ученика се одлучило да полаже тест из физике.

Помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање Милан Пашић је рекао за РТС да је у складу са календаром за сутра и суботу предвиђен пробни завршни испит, који ће, како је навео, помоћи осмацима, али и наставнике и родитеље, да науче све процедуре које су потребне за полагање испита.

"Све је спремно. Сви су, што се каже, на својим местима и једва сутра чекају да виде где су то у односу на неко просечно време у марту месецу", рекао је Пашић.

Од 64.747 осмака, највише њих, 38 одсто, определило се за биологију, док је 29 процената ученика осмог разреда одабрало да полаже тест из географије.

Шеснаест одсто ученика полагаће тест из историје, девет одсто хемију, а физику је одабрало осам процената осмака.

Пашић је навео да су ученици приликом избора у највећем броју наводили да су бирали омиљени предмет.

Додао је како је припремна настава у школама почела и раније него што је требало и подсетио да је од прошле године успостављен портал еВежбаоница.

"Портал еВежбаоница који смо успоставили прошле године даје могућност ученицима да се припремају за завршни испит. Ту има преко 4.200 задатака из свих седам предмета на свих осам језика националних мањина на којима се изучава настава на територији Републике Србије. То су задаци на три нивоа – основни, средњи и напредни", навео је Пашић.

Додао је да ученици могу да изаберу на ком нивоу ће радити задатке, али и да могу да обнове градиво захваљујући лекцијама које се налазе на РТС Планети, мултимедијалној платформи јавног сервиса.

Цело гостовање Милана Пашића и разговор са осмацима из Београда и Краљева погледајте у видео-снимку на почетку текста.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво