Значајно нарушена безбедност саобраћаја, пешаци угрожени и на пешачком прелазу

За само три дана 10 особа је погинуло, а 63 су повређене у саобраћајним несрећама. У половини случајева са смртним исходом, до несреће долази услед неприлагођене брзине. МУП упозорава да је безбедност у саобраћају последњих дана значајно нарушена.

Међу погинулима у саобраћају претходних дана највише је било возача путничких возила, али страдали су и пешаци, и бициклисти, и мотоциклисти. Због тога полиција позива све учеснике у саобраћају да буду опрезнији и да поштују прописе.

 

Помоћник начелника Управе саобраћајне полиције, пуковник Владан Николић каже за РТС да је неприлагођена брзина најутицајнији фактор за настанак саобраћајних незгода. У четири од шест незгода, возачи путничких возила погинули су услед неприлагођене брзине, а четворо њих није ни користило сигурносни појас.

Та два подакта најбоље осликавају нашу безбедносну проблематику и данас и у претходном периоду. Половина свих незгода са погинулим лицима је последица неприлагођене брзине, тек око половине погинулих возача, и тек око трећине погинулих путника у возилу су користили сигурносни појас“, каже Николић.

Напомиње да је током прошле године, од милион и 300 хиљада откривених и процесуираних прекршаја, више од пола милиона било због прекрачења брзине, а готово 200.000 прекршаја због сигурносног појаса.

Николић додаје и да расте број откривених возача под дејством алкохола или наркотика. Са тим акцијама ће се, истиче, наставити, како би се возачима ставило до знања да ће у случају таквог прекршаја бити откривени.

Пешаци нису безбедни ни на пешачком прелазу

Што се тиче рањиве категорије у саобраћају, Николић каже да су то пешаци, те да је сваки четврти погинули у нашој земљи пешак.

Нажалост, страдају они који су немоћни, стари преко 65 година, а страдају и деца“, рекао је Николић.

Осврнувши се на истраживање Агенције за безбедност саобраћаја, које показује да сваки трећи пешак прелази ван пешачког прелаза, а сваки пети на црвено светло семафора – навео је да и они доприносе оваквој статистици, али је као забрињавајућу чињеницу изнео то што ни прелазак на пешачком прелазу није увек гаранција безбедности.

Пре неколико дана је у Лесковцу на пешачком прелазу оборена 80-годишња жена и смртно страдала. То је пети случај ове године, а 20 таквих случајева смо имали прошле године“, рекао је Николић.

Додаје да је у двомесечној акцији појачане контроле саобраћаја откривено чак 12.000 прекорачења брзине у зони пешачких прелаза, око 200 непропуштања пешака и око 1.000 прекршаја непрописног кретања пешака.

Додатни опрез због лепог времена

Поводом интензивнијег саобраћаја услед лепог времена, апелује на све учеснике да буду посебно опрезни.

“Више је пешака, бициклиста, пољопривредних машина, двоточкаша, тако да би требало да се прилагоде новим условима у саобраћају“, рекао је Николић.

Велики број учесника у саобраћају страда управо на прелазу између зиме и пролећа - када смо сви активнији. Прошле године, само у току последњих 10 дана марта погинуло је 20 особа, а више од 400 је повређено.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво