Олуја лажних информација – инфодемија отежава борбу са ковидом, али и малим богињама

Први међународни скуп о инфодемији одржава се на Медицинском факултету. Циљ је неутралисање нетачних информација и њихових негативних последица по јавно здравље. До 23. марта чуће се искуства из 15 земаља, а директор Канцеларије Светске здравствене организације за Србију каже за РТС да инфодемија отежава борбу са ковидом, али и малим богињама.

Доктор Фабио Скано, директор Канцеларије Светске организације у Србији, каже за РТС да смо се током пандемије ковида 19 суочили са инфодемијом.

"То је велика количина информација, дезинформација и нетачних информација. Ковид 19 је био као једна јака олуја лажних информација. Људи су били забринути, наука се суочила са нечим новим. У огромној мери су биле укључене и друштвене мреже. Поверење у здравствене власти се смањило. Људи су за излечење користили лук, алкохол", истиче Скано.

Наводи да је највише дезинформација било у вези са вакцинама против ковида 19.

Доктор Скано истиче и да инфодемија отежава борбу са ковидом, али и малим богињама.

"Постоји утицај на понашање и изборе које правимо. Зато је кључно да користимо научне информације.Чујемо за шта су људи забринути и користимо најбоље доказе које имамо како би људи донели праве одлуке. То је важно и када се говори о вакцинацији деце против малих богиња у Србији", каже Скано.

Истиче да је узбуђен што се управо у Београду одржава први глобални састанак о инфодемији.

"То је сусрет науке о комуникацији и управљању информацијама. Циљ је да се не суочимо поново са истим проблемима током наредне пандемије. Такође, све ово се може применити на заразне, али и незаразне болести", каже Скано за РТС.

четвртак, 01. јун 2023.
23° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено