Почело електронско заказивање термина за упис ђака првака

Почело је путем портала е-Управа електронско заказивање термина за упис и тестирање деце у први разред основне школе којој територијално припадају.

Важна информација за родитеље и друге законске заступнике је да, уколико се закаже термин за тестирање директно у основној школи, свакако не треба да доносе папирна документа у школу.

"На порталу е-Управа постоји услуга е-Заказивање, путем које родитељи и други законски заступници могу да закажу термин у основној школи којом територијално припадају за упис детета у први разред основне школе", рекла је за Танјуг Биљана Марић, помоћник директора Канцеларије за ИТ и еУправу.

"Приликом одласка у школу није потребно да се носи ниједан папирни документ, све се прибавља службеним електронским путем од извода из матичне књиге рођених, потврде о обављеном обавезном припремном предшколском програму, лекарско уверење. Изузетак је само када су родитељи обавили лекарски преглед у приватној здравственој установи, и ту потврду је неопходно доставити у папирној форми”, рекла је Марић.

Како је навела, тестирање ће бити обављено од 1. априла до 31. маја, а већ сада се заказују термини. "Не смемо ни заборавити чињеницу да у складу са Законом о основама систему образовања и васпитања дете може бити уписано у први разред основне школе до 31. августа", рекла је Марић.

"Са поузданошћу можемо рећи да непуних 80 посто популације деце је електронским путем исказало интересовање путем портала еУправа и за њих прибављени документи електронским путем. Прошле године је услугу еЗаказивања термина за упис у основну школу користило око 35.800 родитеља и овлашћених лица", рекла је Марић.

Навела је да родитељи, ако не закажу термин путем портала еУправа, већ директно у школама, свакако нису у обавези да доносе папирна документа у школу.

четвртак, 01. јун 2023.
22° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено