Порука женама на Национални дан борбе против рака дојке - идите на прегледе због себе, али и због себи драгих људи

Годишње скоро пет хиљада жена у Србији оболи од рака дојке, а болест однесе 1.600 живота. Однос ових бројева био би знатно повољнији уколико би жене чешће одлазиле на прегледе, поручују лекари.

Рак дојке је подмукао. Не упозорава да долази и да може бити кобан ако се не открије и не лечи на време. Није упозорио ни Татјану једну од многих која је успела да га победи.

"На преглед сам отишла негде око осам увече, а кући сам се вратила око поноћи. На степеништу ме је дочекала кћерка и њена реченица је за мене била врло болна. Она је рекла: 'кад те тако дуго није било, значи да није добро‘'', присећа се Сомборка Татјана Колар.

А вести нису биле добре. Уследило је суочавање са дијагнозом.

"Оног момента кад сазнате за дијагнозу почињете се окретати себи, не на уштрб других, него баш због других. Оно што ја увек кажем, идите на прегледе због себе, али и због себи драгих људи“, поручује Татјана.

Биљана се пре једанаест година суочила са истим непријатељем. Данас је здрава и даље подржава оне који воде исту битку.

"Упали сте у бунар и мислили сте да нема излаза. Међутим, онда сваки дан видите да ви имате другу шансу за живот“, каже Биљана Терзић која оболелим женама пружа подршку кроз Саветовалиште "Јефимија".

Шансе за излечење су веће ако се болест открије на време, кажу лекари. У Србији је прошле године на мобилном мамографу прегледано 12.500 жена, карцином је потврђен код 35.

Лекари поручују - идите на редовне прегледе.

"Рак дојке је болест која се може рано открити, управо је једна од улога скрининг мамографије односно данашњег Националног дана борбе против рака дојке таква да овом мисијом и подсећањем свих жена и целокупног система здравствене заштите и свих нас да је неопходно урадити мамографију у одређеној животној доби, у ствари и крајњи циљ оваквих активности“, истиче проф. др Верица Јовановић, в.д. директора Института "Батут".

На Калемегдану је до 13.априла постављен мобилни мамограф, а прегледи се, уз заказивање, могу урадити сваког дана.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво