Читај ми!

Преглед мамографом безболан и кратак, раним откривањем рак дојке потпуно излечив

Откривен на време, рак је излечив. На национални дан борбе против рака дојке статистика показује да у Србији годишње скоро 5.000 жена добије дијагнозу рака дојке, а болест однесе 1.600 живота. На Калемегдану је постављен мобилни мамограф током целог месеца, а прегледи уз претходно заказивање обављају се сваког дана од 9-19 часова.

Најбољи начин да се рак дојке открије н а време су превентивни прегледи дојке. Када се открије на време, рак дојке излечив је у више од 90 одсто случајева.

"Ми смо веома задовољни. До сада је прегледано 785 жена овде на Калемегдану, али је интересовање далеко веће и до данас смо примили заказивање прегледа за 1.700 жена. Због заинтересованости свих наших суграђанки оставићемо телефоне отвореним и сутра и прекосутра. Очекујемо да ћемо до тада попунити све термине закључно са 13. априлом", рекла је за РТС професорка Верица Јовановић.

Само прошле године у Београду је прегледано 4.500 жена мобилним мамографом. Радом мобилног мамографа у Србији је прегледано 12.500 жена.

"У Београду је око 200 жена послато на даљу дијагностику, а од укупно 12.500 прегледаних жена карцином дојке је потврђен код 35. Рак дојке је болест која се може рано открити и управо на данашњи дан подсећамо све жене да је неопходно урадити мамографију у одређеној животној доби", поручила је Јовановићева.

За преглед је довољно донети неки од личних докумената поут личне карте или здравствене књижице. Сам преглед траје кратко и безболан је, ради се о ренгенском снимку обе дојке.

"Потребно је да сте у животној доби од 45 до 69 година и да у последње две године нисте урадили мамографију. Урадите мамографију, то је порука за даме", нагласила је професорка Јовановић.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво