Све веће повезивање компанија и научних институција у Суботици

Због велике потражње за радницима у ИТ сектору, информатичке компаније и научне институције све више се повезују како би образовале компетентну радну снагу. На суботичком Економском факултету отворена је лабораторија која ће објединити информатичка, менаџерска и пословно-економска знања и вештине студената.

Центар за изврсност својеврстан је омаж пиониру пословне информатике на просторима некадашње Југославије – професору Стјепан Хану који је пре пола века утемељио ову интердисциплинарну област управо на суботичком факултету.

"Наш задатак је да дефинишемо конкретна знања, вештине и способности једног продакт менаджера, а потом да дефинишемо и сет курсева који би понудили и нашим студентима и свим заинтересованим људима", сматра доц. др Мирјана Марић, координатор за управљање софтверским производом.

"Управљање софтверским производом подразумева интеракцију не само са тимом програмера, који воде развој, тестера, него озбиљну интеракцију са будућим корисницима", истиче проф. др Небојша Гвозденовић, декан Економског факултета у Суботици.

Компанијама које се баве производњом рачунарских програма потребни су стручњаци који ће имати посебна знања и вештине за управљање софтверима, па је синергија науке и привреде неопходна.

"Оно што је битно за привреду је да дигитализација пословних процеса у свим делатностима доводи до тога да ће различите фирме, и приватне и јавне, морати да раде на аутоматизацији и дигитализацији. Да би лакше радиле на томе, биле успешније, потребно ће бити да имају продукт менаџере", каже Бранимир Гајић, директор "Инспира групе".

Пословни информатичари веома су тражени на тржишту рада, па су студенти Економског факултета заинтересовани да додатно уче за добро плаћене и сигурне послове.

"Мислим да смо јединствени да поред информатичких знања имамо и неко економско знање у пословању, с обзиром да се данас све врти око тога и да је све већа потражња за таквим областима", сматра Лука Глушчевић, студент четврте године Економског факултета у Суботици.

Центар за изврсност на Економском факултету у Суботици окупљаће истраживаче и практичаре из многих научних области и дисциплина како би модерно тржиште рада у домаћем ИТ сектору добијало све образованије раднике.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи