Повереница: Изјава Шапића о проблему Рома дискриминаторна и забрињавајућа

Изјава градоначелника Александра Шапића поводом решавања проблема Рома из нехигијенских неформалних насеља показује његово суштинско неразумевање животних проблема с којима се суочавају наши суграђани, и било би добро да се први човек главног града због тога извини, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић оценила је за РТС да је изјава градоначелника Александра Шапића поводом решавања проблема Рома из нехигијенских неформалних насеља у престоници крајње забрињавајућа и да би било важно да се градоначелник због тога извини.

"Изјава градоначелника да је крајње време, између осталог, да се одлуче да хоће ли живети у складу са цивилизацијским тековинама и стандардима, као и разне генерализације око тога да наши суграђани Роми и Ромкиње немају никакав однос према имовини, већ да у становима које су добили на коришћење ваде паркет, ложе ватру, праве хаос, краду, јесте апсолутно дискриминаторна и крајње забрињавајућа", рекла је Бранкица Јанковић.

То је, како каже, генерализација и апсолутно неадекватан и сраман однос према нашим суграђанима Ромима и заиста би било добро да се градоначелник главног града у једној европској држави извини, јер показује његово суштинско неразумевање животних проблема с којима се суочавају Роми.

"Да ли познајете неког ко жели да живи у условима у којима велики број Рома живи, да ли неко дете воли да се роди у нехигијенском насељу, ја се често стидим као припадница већинског становништа, јер ви тиме додатно подстичете предрасуде, па наравно да је тешко изаћи из насеља", навела је Јанковићева, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Није лако изаћи из зачараног круга сиромаштва због предрасуде, додаје повереница и понавља да је тешко наћи посао, што је кључ за излазак из сиромаштва. 

То је, између осталог, и слика извештаја о равноправности за прошлу годину. Извештај представља рад институције, притужбе, препоруке, иницијативе и преглед стања равноправности.

Према њеним речима, највећи број притужби је стигао због дискриминације на основу националне припадности, од чега је 85 одсто притужби стигло од припадника ромске националне мањине. 

"Најчешће су се жалили управо на понижавајуће, увредљиво поступање у различитим сферама живота, говор мржње, имали смо разноразне графите, имамо нетрпељивост и социјалну дистанцу, иза тога су инвалидитет и старосно доба, а ове године је пол", рекла је Бранкица Јанковићева.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара