Повереница: Изјава Шапића о проблему Рома за осуду, градоначелник да се извини

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић оценила је да је изјава градоначелника Београда Александра Шапића поводом решавања проблема Рома из нехигијенских неформалних насеља у престоници за осуду и да би било важно да се градоначелник због тога извини.

Изјава градоначелника Александра Шапића  је "за осуду, непримерена и дубоко забрињавајућа, јер открива суштинско неразумевање свих животних препрека са којима се Роми суочавају", сматра Бранкица Јанковић. 

Истиче да овакве изјаве "додатно подстичу предрасуде према овој маргинализованој друштвеној групи и продубљују свеприсутни наратив у којем се окривљују они који су дискриминисани".

"Неспорно је да проналажење адекватног решења за становање грађана и грађанки из нехигијенских насеља јесте изузетно комплексно. Због тога се овом проблему мора приступити пажљиво, уз суштинско разумевање свих околности и поштовање  основних људских права свих грађана и укључивање њихових представника, организација цивилног друштва и других државних актера", саопштила је Јанковићева.

Према њеним речима, "важно би било да градоначелник главног града једне европске земље схвати зашто је опасна  дискриминаторна реторика и да се због тога извини".

Алијанса против дискриминације Рома позвала је раније повереницу за заштиту равноправности да реагује на недавне изјаве Александра Шапића у медијима које се односе на ромску заједницу у Београду.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара