Алијанса против дискриминације Рома тражи од поверенице да реагује на Шапићеве изјаве

Алијанса против дискриминације Рома позвала је повереницу за заштиту равноправности да реагује на недавне изјаве градоначелника Београда Александра Шапића у медијима, које се односе на ромску заједницу у Београду.

У саопштењу Алијансе против дискриминације Рома наводи се да је градоначелник у недавном интервјуу описао ромску заједницу на начин који је опасан и дискриминаторан.

“Таква генерализација појачава увелико присутне и јако изражене стереотипе и негативне ставове према ромској заједници, која већ пати од друштвене искључености, сиромаштва, стигматизације и дискриминације”, наводи се у саопштењу.

Алијанса је позвала градоначелника Београда Александра Шапића да предузме мере за оснаживање и интеграцију ромских заједница .

“Такође, тражимо да се искористе сви доступни механизми и средства да се пружи подршка образовању, запошљавању и побољшању стамбених услова, као и уклањању баријера које ромској заједници спречавају приступ правима и услугама”, наводи се у саопштењу Алијансе против дискриминације Рома.

Говорећи за медије поводом недавне трагедије у једном од дивљих београдских ромских насеља, када је страдало једноипогодишње дете, градоначелник Београда тврдио је, како наводе из Алијансе против дискриминације Рома, да проблем дивљих насеља није решен јер, како је истакао, Роми неће да живе у малим срединама, не задржавају се дуго у становима који им се додељују и демолирају их.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се