Читај ми!

Максим је од тате добио бубрег, трансплантација обављена у Лондону

У Србији и даље нема довољно ни донора ни трансплантација, a чекају их и деца. Неки због њих морају у иностранство. Републички фонд за здравствено осигурање јуче је хитно пребацио бебу у Италију на трансплантацију јетре, а ми смо обишли Максима који је недавно у Лондону добио татин бубрег.

Осам месеци после трансплантације бубрега у Лондону, на дан када је крштен у Институту за мајку и дете, докторке из Београда и Лондона сагласне су да Максимов опоравак иде добро. Донор је био тата.

"Изненађујуће је добро све испало, немам никакве последице", наводи Максимов тата Горан.

Мама Милица захвалила је најпре др Наташи Стајић која је препознала болест.

"Велико хвала свима и др Наташи Стајић која је у првим данима његовог живота препознала болест, сваке седме године се роди дете са том дијагнозом, у питању је конгениталнинефролошки синдром. Свако дете на Институту, ма колико тешку клиничку слику да има, она га гледа као дете које има своје место под сунцем, има будућност", каже Милица.

Имаће Максим место под сунцем, а остаће запамћен и као прво дете из Србије коме је урађена специфична процедура.

"Да су давалац органа и прималац различите крвне групе. Не само да се квалитет његовог живота побољшао, он је порастао, много је активнији, кренуо је у забавне групе, резултати су му одлични", рекла је др Јелена Стојановић, специјалиста дечје нефрологије и трансплантологије из Лондона.

Др Наташа Стајић, нефролог Института за здравствену заштиту мајке и детета, подсећа да је Максим две године провео на Институту. Каже да су како она, тако и сви на Институту били пресрећни када су чули да је трансплантација успешно обављена.

Докторка Јелена, која ради у једној од најбољих болница на свету, ових дана у Београду прегледа и друге пацијенте, а са колегама договара сарадњу и њиховом усавршавању у Лондону.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара