Читај ми!

Месец дана од увођења еИзвода, број одлазака у општине смањен за десет одсто

За нешто више од месец дана од покретања услуге е-Извод из матичних књига на порталу еУправа, више од 4.000 грађана дошло је до докумената електронским путем, уместо досадашњег одласка у општине. Услуга је корак ближе потпуној дигитализацији јавне управе.

Већина корисника тражила је извод из матичних књига у електронској форми. Иако матичари имају рок осам дана, извод у том случају у еСандуче стигне и за неколико сати, потпуно бесплатно.

Законом прописана такса и поштарина и даље се наплаћују ако се извод тражи у папирном облику. Од милион и по регистрованих корисника на порталу еУправа, њих 200.000 преузело је апликацију или сертификат који су неопходни за услугу.

"За један одређен број услуга на порталу е-Управе неопходно је да корисници буду пријављени високим нивоом поузданости односно за пријаву на портал користе мобилну апликацију ConsentID или квалификовани електронски сертификат. Једна од тих услуга јесу и еИзводи из матичних књига. Довољно је само да имате интернет конекцију и морате имати мобилни телефон уколико користите мобилну апликацију ConsentID, уколико користе квалификовани електронски сертификат, сертификат користите путем рачунара и логујете се на портал", рекла је Биљана Марић, в.д. помоћника директора Kанцеларије за информационе технологије и електронску управу.

Број грађана који су долазили по извод смањен је за 10 одсто у претходних месец дана, кажу у Општини Палилула. Труде се да што више људи упознају са новом услугом која, наводе, олакшава посао и грађанима и матичарима.

"Матичар оног тренутка кад добије тај е захтев има све релевантне податке на основу којих може да изда тражени документ, за разлику од пре увођења еПортала. Матичар је морао да претражује систем да тражи документ који је странка поручила. Сада тај документ сам се налази у захтеву странке. Систем га препознаје, матичару је довољно да га отвори, потпише, стави електронски потпис", навела је Вукица Максимовић, матичар у Општини Палилула.

У Министарству државне управе и локалне самоуправе, на чију иницијативу је услуга покренута, израчунали су да је досадашњим развојем дигиталне управе уштеђено више од 350 милиона сати чекања.

"Има много посла пред нама. оно што је добро то је да су међународне организације препознале да Србија напредује у процесу. према извештају Уједињених нација за 2022. Србија је означена као једна од 10 земаља које су у 2022. највише напредовале у процесу дигитализације јавне управе. Једна важна активност која је пред нама је нови програм развоја е-управе и акциони план за период од 2023. до 2025", рекао је Александар Мартиновић, министар државне управе и локалне самоуправе.

Дигитализацију јавне управе прати и све више дигитално писмених грађана. План Владе Србије је да до краја 2025. интернет буде доступан на целој територији земље, а инвестицију од 500 милиона евра сносиће са приватним компанијама.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво