Читај ми!

Муке са афлатоксином у млеку, како се уклопити у европски стандард

Произвођачи млека у Србији већ деценијама се муче са афлатоксином у млеку, јер је дозвољени ниво у Европској унији 0,005 микрограма по литру, док је код нас пет пута већи. Иако је требало да се наши произвођачи млека уклопе у европски стандард до првог децембра прошле године, тај рок је померен за још годину дана.

Са годишњом производњом од сто хиљада литара млека и четрдесет музних крава, Петер Чорба убраја се међу веће индивидуалне произвођаче млека у Банату. Овом производњом се бави дуже од три деценије, пратећи нову технологију којом је у Европи смањен афлатоксин до границе дозвољеног, Чорба је пронашао решење користећи француски производ МТ.

"Испод 0,005 значи могу да конкуришем и на америчко тржиште. Користио сам тај производ, јако сам задовољан, смањили смо га, не да смо га смањили него тотале смо га смањили", каже Петер Чорба из Мужље поред Зрењанина.

Боривоје Јаковљевић из "Шмек комерца" каже да су урадили комплетан оглед са еминентним институцијама и да ће ти резултати бити врло брзо објављени.

"Радили смо анализе млека сваки трећи дан, увидели смо како афлатоксин пада, а онда смо пет-шест дана престали да дајемо МТ и тако смо увидели како афлатоксин расте", објашњава Јаковљевић.

Ових дана широм Србије организују се едукативни семинари на тему како смањити афлатоксин у млеку и остварити европски стандард. Предавачи су еминентни европски стручњаци из ове области.

"Једини начин да то урадимо јесте да користимо апсолвенте микрооксина, један од производа који можемо користити у производу МТ, сто грама по крави. Можемо користити и за остале животиње и користимо га док не решимо проблем са афлатоксином у млеку", наводи представник Олмикс групе из Румуније Нандор Пал.

Афлатоксин је канцерогена материја, производ развоја плесни који се јавља у сушним годинама, а у млеко ова гљивица стиже преко кукуруза који је део сточне хране.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво