Читај ми!

Стручњаци сматрају да деци треба више часова физичког, последице седења све очигледније

Основци у школи имају три пута мање физичке активности, него што то саветује Светска здравствена организација, а мало ко успе да надокнади разлику ван школе. Спортови су скупи, немају сви родитељи довољно ни времена ни мотива, а телефон и компјутер су увек надохват руке. Последице су све очигледније, кажу лекари.

Ђаци би од првог разреда основне до четвртог рзреда средње школе требало да имају сат времена дневно умерене до јаке физичке активности – то је препорука Светске здравствене организације. У нашим школама највише часова физичког имају основци и то у просеку три недељно. То је два сата и 15 минута.

"Српски савез професора физичког васпитања је поднео иницијативу да се уведе свакодневно физичко васпитање. Узимајући у обзир најновија истраживања, корону, болести, деформитете кичменог стуба, стопала сматрамо да је неопходно", истиче Мирослав Марковић из Српског савеза професора физичког васпитања

Генерално, здравствено стање деце у основним школама није добро, кажу стручњаци.

"Што се тиче њихових моторичких способности и деформитета, ту назадујемо. Нама је скоро свако треће дете гојазно, свако друго има неки проблем са сводом стопала, а да не причам колико се пута повећао дијабетес, крвни притисак и кардиоваскуларни проблеми код ученика", каже Марковић.

Још једна идеја је да уз учитеље, ђацима 3. и 4. разреда у основним школама часове држе и наставници физичког. У сваком случају, наставници физичког се слажу да је часова мало. У гимназијама и средњим школама је стање још алармантније. Они имају само два часа недељно.

"Моје мишљење је да би тај фонд часова требало повећати. Пошто ученици много више времена проводе за компјутером и немају ту физичку активност коју би требало да имају сваког дана, а то би добили у школи свакако. Значи свакога дана по један час", истиче наставница физичког и здравственог васпитања Невена Спасић.

Деца највише воле игре са лоптом, али са њима треба радити систематично различите вежбе за комплетан физички развој, кажу наставници. Ваннаставне активности донекле могу да надокнаде оно што се пропусти у школи, али то је већ друга прича.

"Постоје такозване слободне активности, односно секције. Ваннаставни часови физичког васпитања, међутим, постоје и сад од прошле године школице спорта које су бесплатне. Ту треба очекивати да деца узму учешће што више и да самим тим буду активна. Стандардно, часови плус секције или слободна активност", каже наставник Предраг Пешић.

Ограничавајући фактор, осим воље деце и родитеља са дискутабилним утицајем, јесу и услови. Није непознато да неке школе уопште немају сале за физичко или су прилично неусловне па онда и не чуди слаба заинтересованост деце за физичке активности. А сви би волели да буду Новак Ђоковић.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво