Читај ми!

Нови случај малих богиња регистрован у Новом Саду, укупно 25 оболелих у Србији

Потврђен је још један случај малих богиња у Србији, код невакцинисаног деветогодишњег детета из Новог Сада. Укупно је до сада регистровано 25 случајева морбила, саопштио је Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

У Референтној лабораторији Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", морбиле су потврђене код невакцинисане особе старе девет година из Новог Сада.

Дете је најпре хоспитализовано у Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, одакле је, због компликација основног обољења, упућено у Универзитетску дечју клинику Тиршова која је пријавила случај сумње на морбиле, а Градски завод за јавно здравље Београд спровео је епидемиолошко испитивање.

Епидемиолог Института за јавно здравље Војводине Миољуб Ристић каже да у тренутку хоспитализације дете није имало осип по кожи.

"Пре хоспитализације у Тиршовој, дете је хоспитализовано у нашој Дечјој болници и било је у том катаралном стадијуму инфекције. То је стадијум који не можете разликовати у односу на неке друге вирусне инфекције, ако се не деси оспа. Дете је имало температуру и мало сузне очи, али се није могла поставити сумња на морбиле све док није оtишло у Тиршову, где се осуло", објаснио је Ристић.

Истиче да су јуче у касним поподневним часовима добили потврду из "Торлака" да је реч о морбилама.

"То дете, нажалост, има озбиљне коморбидитете због чега није из медицинских разлога вакцинисано против морбила, то морам да нагласим. То дете је повремено одлазило у Тиршову ради прегледа и терапије, тамо се лечи већ дуже време, тако је било и овај пут. Међутим, у међувремену се установило да има и морбиле", навео је Ристић.

Епидемија у Смедереву пријављена 12. јануара

На територији Смедерева регистрована су укупно 24 случаја морбила, од којих су 23 потврђена у Референтној лабораторији Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", док је код једне оболеле особе у питању породични контакт са лабораторијски потврђеним случајем.

Ради се о 14 невакцинисаних особа испод две године живота, три особе предшколског узраста и седам одраслих особа са непознатим и непотпуним вакциналним статусом.

Компликација у виду упале плућа забележена је код двоје оболеле деце.

Завод за јавно здравље Пожаревац 12. јануара пријавио је епидемију у Смедереву. Епидемиолошка служба Завода спроводи епидемиолошко истраживање и координира мерама спречавања ширења болести.

Од 11. јануара на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Републике Србије у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести у земљи (пријава сумње, лабораторијска дијагностика, изолација и лечење оболелих, здравствени надзор, епидемиолошки надзор, вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа, вакцинација осетљивих особа из контакта унутар 72 сата).

"Имајући у виду наведене околности, период заразности, сезоност, остварене контакте, мере пооштреног надзора треба спроводити до даљег, односно најмање до истека периода двоструке максималне инкубације од последњег регистрованог случаја, а у складу са проценом епидемиолошке ситуације у жаришту епидемије, односно на територији Републике", наводи се у саопштењу.

Током 2020. и 2021. регистроване најниже вредности обухвата ММР вакцином

Пандемија ковида, односно примена медицинских и немедицинских мера превенције, несумњиво је утицала и на кретање других заразних болести, укључујући и мале богиње, на територији Европе.

Према подацима СЗО, односно ЕЦДЦ-а, бележи се пораст броја случајева морбила током 2022. године у односу на 2021. годину. Закључно са септембром прошле године, регистровано је 555 случајева морбила у 27 земаља Европе (у 10 је регистровано око 90 одсто свих случајева), док је 2021. године регистровано 160 случајева. Међу оболелима није било хоспитализованих, ни умрлих. Према подацима ЕЦДЦ-а, од почетка 2023. године региструју се оболели у Немачкој и Италији.

За време трајања пандемије у скоро четвртини земаља света је прекидана или одлагана имунизација ММР вакцином, а у великом броју земаља дошло је до значајног пада обухвата.

Током 2020. и 2021. године у Србији су регистроване најниже вредности обухвата ММР вакцином у последњих двадесет година. Обухват овом вакцином у другој години живота у 2020. години износио је 78,1 одсто, а у 2021. години свега 74,8 одсто. Обухват другом дозом, пре уписа у први разред основне школе, у 2021. години износио је 85,8 одсто. Прикупљање података о обухвату ММР вакцином у 2022. години је у току. Циљне вредности обухвата свим вакцинама износе 95 одсто.

У последњој епидемији малих богиња у Србији, током 2017. и 2018. године, регистровано је око 5.800 оболелих, од којих је 93 одсто било невакцинисано, непотпуно вакцинисано или са непознатим вакциналним статусом. Једна трећина оболелих била је хоспитализована због тежине клиничке слике праћене компликацијама. У тој епидемији регистровано је 15 смртних исхода међу којима је било четворо деце млађе од пет година.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво