Читај ми!

У Србији потврђени први случајеви малих богиња, лекари апелују на вакцинацију

Мале богиње потврђене су код 4 деце и једне одрасле особе у Смедереву, а за још 6 особа се чекају лабораторијски резултати.

У Смедереву је хоспитализовано троје деце и њихово стање је стабилно. Једно дете има умерено тешко стање, реч је о одојчету, док су друга два детета узраста до две године. Реч је о деци која још нису вакцинисана.

Епидемијске мере код пацијената код којих је постављена сумња на морбиле је спроведена, постоји посебно изолационо одељење и појачане су противепидемијске мере. 

Лекари позивају на вакцинацију ММР вакцином која штити од малих богиња, рубеола и заушака.

"Ако знамо да може да се развије веома опасна компликација, као што је упала мозга, ја молим родитеље, кад већ имамо нешто што може да спречи појаву морбила да деца приме ту вакцину. Све те приче о аутизму, или било каквим поремећајима који настају после вакцине су измишљене", каже министарка здравља Даница Грујичић.

Министарка истиче да је вакцина нешто што је медицина засновала на доказима и да не треба са вакцинама повезивати појаву одређених болести.

"Много је важније да се мајке током трудноће, посебно у првим месецима трудноће, на неки начин изолују, да пазе где се крећу и да не долазе у контакт са људима који су инфицирани на било који начин. Позивам све од 12 месеци до 18 година, ако неко није примио, нека прими ту вакцину. Евидентно смо дошли до тога да је стерилитет значајно порастао, заушке праве велики проблем посебно дечацима. Дајте нека приме, посебно тај мушки стерилитет да спречимо на тај начин што ћемо спречити да оболе од заушки. ММР вакцина није нешто што ће оштетити ваше дете, него напротив, спречиће да оболи од опасних болести", нагласила је министарка.

Директорка Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић каже да се клиничка слика најчешће манифестује високом температуром, цурењем носа и црвенилом очију, а након неколико дана и појаве оспи. 

"Четири дана пре него што се појаве оспе, особа је високоинфективна као и четири дана после појаве осипа и може је пренети на друге. Зато апелујемо на све родитеље чија су деца напунила годину дана да се јаве на пункт за вакцинацију и да вакцинишу своју децу", поручила је Верица Јовановић.

Када је реч о обухвату вакцинисане деце ММР вакцином у Србији, она је најнижа у последњем периоду и струка је најављивала да нам је епидемија на прагу. Требало би да износи изнад 95 одсто, што у Србији није случај.

"Према подацима којима располажемо, обухват у прошлој години је био 71 одсто када је реч о  узрасту деце до две године, док је код деце предшколског узраста тај обухват око 85 одсто, што није довољно", навела је Верица Јовановић.

Директорка "Батута" упозорава да компликације могу бити тешке, па чак и да доведу до смртног исхода што се дешавало током последење епидемије.

Осим малих богиња, у Новом Пазару се појавила туберкулоза код деце школског узраста, тако да се и то прати, рекла је директорка Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".

Реч је о две породичне епидемије и истражују се сви потенцијални ризици. Та деца су добро и прати се њихово стање, рекла је Верица Јовановић.  

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво