Читај ми!

Антисемитски графити на Јеврејском гробљу у Београду

На Јеврејском гробљу у Београду осванули су антисемитски графити са најозлоглашенијим нацистичким симболима, саопштила је Јеврејска општина Београд.

Како се наводи, "на основу незваничних информација које поседује општина, то је починила група навијача која поред исцртане свастике исписује иницијале назива своје навијачке групе - United Force".

"Веома је забрињавајуће што се овакви инциденти дешавају када се у целом свету обележава Дан сећања на милионе невиних жртава страдалих у Холокаусту, у погромима, страхотама и терору, који су нацисти спроводили у Другом светском рату", наводи се у саопштењу.

Општина подсећа да се нешто мало више од годину дана раније, догодио инцидент у ком су непознате особе бацањем чекића и каменица разбиле стакла капеле на Јеврејском гробљу у Београду, неколико дана по обележавању Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма, који се у свету обележава као сећање на погром Јевреја широм нацистичке Немачке.

"Учесталост оваквих и сличних инцидената упозорава нас да је антисемитизам у порасту. Веома је важно да јавност буде упозната са овим и да се млађе генерације едукују о Холокаусту, да се такав злочин никада не понови. Такође је важно да млађе генерације као и целокупно друштво буду упознати о стално присутној опасности од расне, националне и верске мржње заснованих на предрасудама", наводи Јеврејска општина у Београду. 

У међувремену антисемитски графити су прекречени, сазнаје РТС.

четвртак, 30. март 2023.
15° C

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета