Читај ми!

Ђерлек: Нови сој коронавируса вероватно је у Србији, али очекујемо потврду

Државни секретар Министарства здравља др Мирсад Ђерлек каже да још нема потврде, али мисли да се појавио нови сој коронавируса и у Србији с обзиром на повећан број заражених и да се очекује његова детекција. Објашњава да је основни проблем несташице антибиотика била смањена производња пеницилинског сирупа синацилина, али да је с произвођачима и добављачима обезбеђен други сируп тог порекла. Ђерлек каже да је у овом тренутку на листама чекања око 68.000 пацијената и да очекује да ће се за годину дана оне смањити.

Мирсад Ђерлек је у Дневнику РТС-а рекао да сматра да се нови сој коронавируса појавио и у нашој земљи, али да се очекује његова детекција, односно регистрација. 

"Моје је мишљење да се он појавио, али да очекујемо детекцију или регистрацију. Мислим да је питање дана, с обзиром на то да је већ дошао до Румуније и да имамо прве случајеве у Румунији. Све ове ситуације, празници, миграције наших људи из Европе, који су дошли да прославе новогодишње, божићне празнике утицале су на погоршање епидемијске ситуације", истакао је Ђерлек.

Наводи да је у децембру било око 500 заражених дневно, а да је сада тај број већи од хиљаду. Међутим, како наглашава, не треба дизати панику.

"Ово јесте један од најзаразнијих сојева, тако научници кажу, који су много искуснији и имају више знања од мене у том смислу. Још немамо потврду, али вероватно постоји, с обзиром на број новозаражених", оцењује државни секретар.

Додаје и да га храбри блажа клиничка слика новог соја, али и забрињава то што и даље, како је рекао, нисмо најодговорнији према старијим пацијентима с више коморбидитета. 

Обезбеђена производња синацилина 

Објашњава да је основни проблем несташице антибиотика била смањена производња пеницилинског сирупа синацилина, али да је брзом реакцијом Републичког фонда с произвођачима и добављачима обезбеђен други сируп синацилинског порекла.

"Вероватно то није стигло до свих апотека, али је у последњој недељи децембра испоручено 15.000 нових паковања панклава, пеницилинског такође сирупа. До краја недеље ће доћи 70.000 амоксиклава. И наставиће се у току јануара производња синацилина, тако да ћемо врло брзо решити тај проблем и нема потребе за дизањем панике и прављењем залиха", закључује државни секретар Министарства здравља.

Додаје да је тржиште лекова у Србији и поред тешке економске ситуације у свету, стабилно и да га РФЗО континуирано снабдева. 

Смањење листе чекања 

Ђерлек каже да је у овом тренутку на листама чекања око 68.000 пацијената, а најдуже су за ендо-протезе колена – око 20.000. На операцију кука чека 14.500, а на операцију катаракте 14.000 људи.

"Морамо анализирати и ажурирати те листе чекања, јер нисмо сигурни да су ти бројеви валидни и због тога што су пацијенти одрадили приватно своје здравствене услуге и због природног одлива", наводи он.

Такође, додаје и да ће се листе чекања смањити сигурно једном врстом допунског рада лекара и да се то сада анализира. Изузетно је важно, истиче да се добром организацијом надокнади смањење стручног кадра.

"Пре свега морамо разговарати с председником и премијерком и с министром финансија, јер морамо наћи мотивацију за те људе, морамо платити те људе. Надам се да ћемо у наредних годину дана успети да смањимо листе чекања на годину дана", очекује Ђерлек. 

Сваке године за 2.000 више беба 

Навео је да се за вантелесну оплодњу донираним репродуктивним материјалом из иностранства до сада пријавило 350 жена.

"Планирано је у овој години 1.500. Држава је издвојила 7.000 по свакој жени и поново показује колико брине о својим грађанима. И наш циљ је да повећамо број новорођене здраве деце и надамо се да можемо сваке године да повећамо за две хиљаде", очекује Ђерлек.  

У Србији сваког дана од рака грлића материце умре једна жена, а оболе четири. Ово је месец у којем се обележава Недеља превенције рака грлића материце.

Статистику могу да промене: превентивни прегледи и ХПВ вакцина. Вакцина је почетком јуна стигла у домове здравља широм Србије.

Ђерлек истиче да је интересовање родитеља за вакцинисање деце велико јер схватају да је хумани папиломавирус (ХПВ) изузетно опасан. 

Наводи да је до сада дата 21.500 доза деци од девет до 19 година о трошку државе.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво