Читај ми!

Парфем, пуна коверта, флаша пића па у болницу – како се изборити са корупцијом

Корупција је трећи највећи проблем за грађане региона и за 28 одсто грађана Србије. На конференцији "Процена ризика корупције" речено је да су борба против корупције и даљи развој институционалног оквира у тој области и даље кључни приоритети власти у Србији. Из Министарства правде најављују израду нове националне стратегије за борбу против корупције.

Парфем, пуна коверта, флаша пића, па у болницу. Та распрострањена, за многе уобичајена појава, слика је корупције на микро плану. Уз здравство, грађани, показују истраживања, као најкорумпираније виде судство и полицију.

"Корупција је и даље извор бриге грађана Србије. Она не стаје на границама и против ње је борба могућа само кроз међународну сарадњу. Мисија ОЕБС-а остаје посвећена подршци Србији. Корупција уништава државе, а ми желимо да Србија буде снажна", каже шеф Мисије ОЕБС-а Јан Брату.

Снажна борба против корупције почиње проценом ризика – сагласни су стручњаци и представници институција. То, кажу, мора да се уради анализом свих прописа и јачањем професионалног интегритета запослених у јавном сектору.

Директор Агенције за спречавање корупције Драган Сикимић каже да процена ризика од корупције представља системски алат који се користи са циљем да се идентификују места осетљива на корупцију и развијају делотворне стратегије за управљање тим ризицима.

"Циљ ефикасног управљања ризицима од корупције је заштита јавног интереса, владавина права, заштита људских права, благовремено пружање адекватних услуга грађанкама и грађанима као и законито управљање јавним ресурсима", рекао је Сикимић.

Ресорно министарство најављује доношење нове стратегије за борбу против корупције за наредних пет година.

"То је најзначајнији подухват на којем Мнистарство правде тренутно ради на пољу борбе против корупције, јачање капацитета службе финансијске форензике у Тужилаштву за организовани криминал и другим органима свакако остаје један од приоритета Министарства правде", каже министарка правде Маја Поповић.

Подсећа да је крајем прошле године измењен закон о спречавању корупције. Те промене међународни извештаји оценили су као корак напред уз напомену да би оно на шта се односи требало да се прошири и на носиоце највиших јавних фунцкија.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво