Читај ми!

Од "игре" са "Тик-тока" до болнице – какве казне следе ученицима у Суботици

Дечак из Суботице којем је након напада у ОШ "Соња Маринковић" у понедељак одстрањена слезина је у стабилном стању. Директор школе Пајица Башић рекао је за РТС да су деца у разговору са надлежнима у школи све што се догодило представила као игру са "Тик-тока", а да су схватили шта су урадили након што су видели последице. Додао је да ће данас бити покренут васпитно-дисциплински поступак током којег ће се утврдити какве ће мере бити изречене ученицима.

Према јутрошњим информацијама из болнице, дечак из Суботице којем је одстрањена слезина, у стабилном је стању, лекари и даље прате његово стање и одлучиће о даљем току лечења.

Директор ОШ "Соња Маринковић" у Суботици Пајица Башић рекао је да су у разговору са децом која су учествовала у том инциденту и њиховим родитељима сазнали шта се догодило тог дана.

"Они тврде да нису имали сукобе међу собом, али оно што је интересантно, приликом првог разговора са децом, они су то нама представили као игру која је присутна на Тик-току где се ученик обара и он пада. Нису то схватили као озбиљно нешто. Међутим, после догађаја који је следио и после онога што су видели, схватили су какву су грешку направили и у присуству родитеља, сваки од ученика је схватио о чему се ради", рекао је Башић.

Додао је да су деца тек после оваквих догађаја схватила да то није игра и да ће данас бити покренут васпитно-дисциплински поступак против ученика који су учествовали у инциденту.

"Он се покреће за повреду забране физичког насиља у складу са Законом о основама система образовања. У наредном периоду биће присутан појединачни рад са сваким учеником, такође и са одељењем у којем се они налазе, а на крају свега тога изричу се и васпитно-дисциплинске мере јер је овде озбиљно угрожен интегритет ученика и изриче се друштвено-корисни рад ученицима", навео је директор школе.

Какве казне школа може да изрекне ученицима 

На питање могу ли ученици бити искључени из школе, Башић је навео да ученицима могу да буду изрекнути укор директора и наставничког већа, да оцене из владања буду смањене на 2 или на 1, а да у договору са другом школом може да се изврши пребацивање ученика, уколико се процени да је то најбоље решење.

Директор школе је, на питање да ли је школа заташкавала насиље, као што тврди отац повређеног дечака, навео да је школа отворена за разговор са родитељима и да никад ниједном родитељу није ускраћено право да дође и разговара, уколико има проблем.

"Ја не спорим да је поменути родитељ у ових осам година можда имао са учитељицом и са разредним старешином, али су ти проблеми решавани на нивоу одељења и нису долазили до мене. Родитељ никад није дошао код мене као директора. Последњи случај за који ја знам десио се у петом разреду када су детету разбили наочаре и тај случај смо решавали у сарадњи са родитељима", истакао је Пајица Башић.

Додао је да је ОШ "Соња Маринковић" велика школа и да има 800 ученика и да се догађања прате на дневном нивоу и поновио да деца у почетку нису била свесна да је реч о насиљу и да су мислила да је то игра.

"Заиста желимо нашем ученику што бржи опоравак. То је жеља свих нас, наставника, у овој школи", рекао је Башић.

Говорећи о механизмима решавања вршњачког насиља, Башић је рекао да се школа придржава протокола које је прописало Министарство просвете и да је реч о првом случају трећег нивоа насиља у последњих осам, девет година у тој школи и да се случају прилази крајње озбиљно без жеље да се нешто заташкава.

"Оно што је наше, јесте да образујемо, да причамо деци, да покушавамо да скренемо пажњу да ово све данас, овај виртуелни свет, ово све што они гледају није права реалност и да у животу може да изазове катастрофалне последице. На нама је да радимо и то ћемо се трудити и радити и даље", навео је Башић.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво