Читај ми!

Признање за општине с повољним пословним окружењем, који су бенефити

Седам градова из Србије, поред неколико градова и општина из Хрватске и БиХ, добило је Сертификат општина с повољним пословним окружењем. Он потврђује да грађанима и привреди пружају услуге по највишим међународним стандардима.

Веће плате, нижа стопа незапослености и повратак младих у мање средине, заједнички је циљ општина из региона које су добиле БФЦ сертификат који потврђује да испуњавају важне критеријуме доброг пословног окружења значајног за инвеститоре.

"Сам процес вам таргетира све неопходне ствари у кући, да се тако изразим, које је неопходно поправити и онда видите у ком смеру би требали да се развијате. Ако локал сам не ради на томе, неће вам нико доћи и куцати на врата", рекла је заменица председника општине Стара Пазова Марина Савић.

Јовица Радуловић, начелник општине Модрича у Републици Српској, рекао је да је БФЦ сертификација један од начина како локална заједница да препозна бенефите локалне заједнице које треба да унапреди и које може да понуди будућим инвеститорима, мада наравно не треба заборавити домаће инвеститоре који су свакако један од приоритета у смислу да се помогне и њима да прошире своје капацитете.

За унапређење услова пословања важно је спровођење економских реформи, док је квалитетна радна снага још један од битних фактора доброг пословног амбијента.

"Реформе нам увек треба више и оне зависе од политичке воље и апетита доносилаца одлука, ми настојимо да тај апетит подстакнемо управо кроз приказивање искустава других земаља у региону на које можемо да се угледмао, од којих можемо да учимо", рекла  је директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић.

Међу критеријумима које сваки град и општина морају да испуне, јесу дигитална трансформација, електронске услуге, заштита животне средине, иновације. Добро пословно окружење карактерише онлајн подношење докумената и плаћање, стога ће Влада Србије, према најави из Е-управе, у наредном периоду спровести пројекат Паметних градова.

"За свих 28 градова у Србији желимо да постану Паметни. То значи да ћемо кроз једну централну платформу, централну инфраструктуру која ће се наћи у државном дата центру у Крагујевцу, понудити свим градовима одређен сет паметних услуга и да ће сваки од тих градова моћи да изабере пет или шест услуга и да ће те услуге бити отворене за даљи развој", рекао је директор Е-управе Михаило Јовановић.

Економска сарадња држава на Балкану кључна је за привредни развој. Бивши хрватски председник оценио је иницијативу Отвореног Балкана као позитивну и одличну прилику за економије региона.

"Политика пуно тога одлучује, одлучује о мјерама које ће се примјењивати у господарству. Дакле, добрим дјелом о политици овиси", каже Стјепан Месић, бивши председник Хрватске.

Кроз програм Сертификације општина с повољним пословним окружењем у Југоисточној Европи од 2012. прошло је више од 100 градова и општина из региона. Сертификат који траје три године, тренутно имају 44 локалне самоуправе.

Како би се смањиле миграције и унапредила регионална сарадња, неопходна је већа активност локалне самоуправе.

Транспарентношћу информација о трошковима пословања, доступности радне снаге и садржаја, као и укидањем непотребних административних процедура и накнада, довешће се и заинтересовати више инвеститора, чиме ће се унапредити привреда и живот на локалу.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво