Читај ми!

Устоличен епископ западноевропски Јустин

Његова светост патријарх српски Порфирије је у Саборном храму Светог Саве у Паризу устоличио епископа западноевропског Јустина.

На празник Светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова, данас је у молитвеном присуству патријарха српског Порфирија, епископ западноевропски Јустин началствовао на светом евхаристијском сабрању у Саборном храму у Паризу, саопштила је Српска православна црква.

Епископ Јустин је у присуству патријарха служио свету архијерејску литургију поводом устоличења.

Он је на то место постављен на заседању Светог архијерејског Сабора у мају. 

Поред многобројних верника, светој архијерејској литургији присуствовали су и шеф дипломатије Никола Селаковић, министар Ненад Поповић, амбасадори Србије у Француској Наташа Марић, при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили, директор Културног центра Србије, Натали Бељански, амбасадорка Босне и Херцеговине у Француској Бојана Кондић Панић, митрополит француски Димитрије и пуковник Жак Огар, носилац Ордена Светог Саве за заштиту Срба на Косову и Метохији.

Осим свештенства СПЦ из Србије, устоличењу Јустина присуствовало је мадридско-лисабонски и администратор западноевропски Нестор, дубнски Јован, домодедовски Симеон и реутовски Јелисије из Московске патријаршије, западноамерички Максим,  јегарски архимандрит Нектарије, топлички протосинђел Петар, западноевропски и јужноевропски Јосиф из Румунске православне цркве, као и лондонски и западноевропски Иринеј из Руске заграничне православне цркве, навела је СПЦ.

Биографија епископа Јустина 

Епископ Јустин (Јеремић) је рођен 22. јуна 1982. године у Руми од оца Милоша и мајке Олге. Основну школу завршава у родном граду, а затим уписује Богословију Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима. 

Марљивост према богословљу и љубав према богослужењу, али и према монашком животу и подвигу, определили су даљи животни пут младог богослова, па је владика Василије одлучио да га пред крај петог разреда, у марту 2002. године, замонаши по чину мале схиме у фрушкогорском манастиру Великој Ремети.

Убрзо потом, на празник Благовести, монах Јустин је рукоположен у чин јерођакона у манастиру Крушедолу.

После Богословије, коју завршава као најбољи ученик у генерацији, уписује Московску духовну академију. Пред полазак у Москву, октобра 2002. године, у манастиру Великој Ремети је рукоположен у чин јеромонаха. 

Духовну академију завршава одбранивши дипломски рад на тему "Исихазам у српском монаштву у 13. и 14. веку". У току студија, као најбољем иностраном студенту, додељена му је посебна стипендија из Фонда патријарха московског и све Русије Алексеја Првог. 

По повратку из Москве, 2006. године, причислен је братству запустелог манастира Старог Хопова на Фрушкој гори. 

Упућен је на постдипломске студије на Богословском факултету у Атини, где је боравио до 2013. године, када по благослову епископа западноевропског Луке и указаној потреби прелази у Париз. Служио је као парох у Лиону и Дижону, као и у парохији Светог Саве у Паризу.

На Богојављење 2015. године одликован је чином протосинђела, а 30. октобра 2016. године је рукопроизведен у чин архимандрита. 

Активно преводи текстове литургијске садржине са руског и грчког језика, од којих је неке објавио у часописима Истина, Видослов и Српски Сион. Написао је Службу светом преподобномученику Рафаилу Шишатовачком. Говори руски, грчки и француски језик. 

На редовном пролећном заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве у Београду 2021. године изабран је за викарног епископа хвостанског.  

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво