Читај ми!

Гарина: Европрајд није и неће бити отказан

Председница Европског удружења организатора Параде поноса Кристине Гарина саопштила је да Европрајд, заказан за септембар у Београду, није и неће бити отказан и да је сваки покушај забране тог догађаја кршење Европске конвенције о људским правима.

"Председник Вучић не може да откаже туђи догађај. Европрајд није отказан и неће бити отказан. Током процеса надметања за Европрајд 2022, председница Владе Србије Ана Брнабић обећала је пуну подршку Владе Србије за Европрајд у Београду и очекујемо да ће то обећање бити испоштовано", навела је Гарина.

Указала је да је право на одржавање Прајда, према Европском суду за људска права, основно људско право.

"Сваки покушај 'забране' Прајда представља кршење чланова 11, 13 и 14 Европске конвенције о људским правима, коју је Србија ратификовала као чланица Савета Европе", подсећа Гарина.

Навела је да Европрајд у Београду неће бити отказан и да ће окупити хиљаде ЛГБТИ+ особа из целе Европе са ЛГБТИ+ особама из Србије и ширег западног Балкана.

Милетић: Отказивање Европрајда немогуће, жалићемо се

Отказивање или одлагање Европрајда није могуће и уколико будемо добили формалну одлуку о томе, организатори ће се жалити суду и надлежни суд би морао да одлучи о нашој жалби, изјавио је координатор манифестације Горан Милетић. 

Наводи да одлуку о забрани Европрајда могу да донесу само организатори, а они такву одлуку неће донети.

"Једино шта може да се деси јесте да полиција забрани шетњу из неког од четири разлога. Међутим, оваква хипотетичка одлука би била противна Уставу и Уставни суд је све раније забране које су биле сличне прогласио противуставним, тако да би и ова забрана била противуставни чин", рекао је Милетић за Танјуг.

Напоменуо је да се ниједан догађај који се дешава током Европрајда у затвореном простору не може забранити.

"Уколико бисмо добили формалну одлуку коју очекујемо, организатори Европрајда би се жалили суду и надлежни суд би морао да одлучи о нашој жалби", поручио је Милетић.

Председник Александар Вучић рекао је раније данас да ће у договору са председницом и већином чланова Владе Европрајд, који је био планиран за средину септембра у Београду, бити одложен или отказан.

петак, 02. јун 2023.
23° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено