Читај ми!

Настављен протест ратара – блокирани стари и нови пут од Панчева ка Београду, сутра састанак са премијерком

У Србији су настављени протести ратара. Блокирани су и стари и нови пут од Панчева према Београду. Ратари из Стига стигли су тракторима код села Братинац, због чега је успорен саобраћај на Ђердапској магистрали код Пожаревца. Поручују да, ако за тону сунцокрета не добију 700 евра, неће имати чиме да плате сетву и да ће, онда, следеће године хране бити још мање. Председница Владе Ана Брнабић састаће се у понедељак у 10 часова са представницима пољопривредника.

Ратари траже откупну цену сунцокрета 700 евра по тони, укидање акцизе на гориво за пољопривреднике на количину до 100 литара по хектару и ограничење трговачке марже на сунцокретово уље.

Влада је испунила њихов захтев да се укине забрана извоза уља и понудила им цену од 535 евра по тони сунцокрета.

Око 150 трактора блокирало је раскрсницу у Панчеву и нови пут према Београду. Поручују да остају до даљег, док се не постигне договор у вези с њиховим захтевима.

Пропуштају се деца, стари, болесни, хитна помоћ.

Пољопривредници који су дошли у Панчево из правца Ковачице и Падине блокирали су нешто пре 16 часова и стари пут према Београду. Возила ће се повремено пропуштати и старим и новим путем.

Трактори из Стига успоравају саобраћај код Пожаревца 

Пољопривредници из Стига окупили су се са педесетак трактора код села Братинац на Ђердапској магистрали код Пожаревца.

За сада је пут проходан, али је саобраћај знатно успорен, што ствара колоне оних који се враћају са викенд одмора на Сребрном језеру.

Ратари поручују да, ако за тону сунцокрета не добију 700 евра ове године, неће имати чиме да плате сетву, а самим тим ће, како кажу, следеће године хране бити још мање. 

Протести у Новом Саду и Суботици 

Протест ратара у Новом Саду ушао је у шести дан. Синоћ су барикаде у Новом Саду проширене, па су трактори били паркирани на Булевару Михајла Пупина, на прилазу центру из Јеврејске улице, односно на раскрсници код Српског народног позоришта.

Тренутно су проходни Варадински мост и Јеврејска улица, док је Булевар Михајла Пупина затворен од Варадинског моста до раскрснице Улице Модене и Жарка Зрењанина.

На главном градском тргу у Суботици одржана је завршна манифестација "Дужијанце", традиционалних жетелачких свечаности којима се слави успешно обављена жетва пшенице и обезбеђивање хлеба за целу годину за породицу.

Део механизације суботички ратари су синоћ препаркирали на паркинг простор у Улици Матка Вуковића кроз коју је данас прошла свечана поворка.

У 19 часова суботички пољопривредници тракторима су блокирали централну градску улицу поред Градске куће.

Возила не могу да уђу у Штросмајерову улицу из Улице Матије Гупца и тако ће бити до 22 часа.

Паори пропуштају возила полиције, хитне помоћи, ватрогасаца, труднице и особе са инвалидитетом.

Наводе да и даље подржавају војвођанске ратаре у захтевима према Влади Србије.

На тракторима су данас истакнути транспаренти на којима траже да се суша прогласи за елементарну непогоду, укидање обавезе плаћања надокнаде за одводњавање, да купују гориво без акциза, те већу цену сунцокрета.

Суботички паори у протестном окупљању у центру Суботице су пети дан, а данас нису имали протестне вожње механизацијом кроз град, због одржавања програма жетелачких свечаности у центру града.

У поворци 112. "Дужијанце" били су фијакери окићени украсима од сламе са најбољим овогодишњим жетеоцима – рисарушама и рисарима, а главне атракције биле су круна и велики клас од сламе.

Према традицији, главни жетелачки пар – бандаш Доминик Скендеровић из Таванкута и бандашица Катарина Пиуковић из Суботице – предали су градоначелнику Суботице Стевану Бакићу хлеб од новог жита који га је показао на све четири стране света.

Иницијатор протеста пољопривредника у Суботици Мирослав Матковић рекао је за РТС, да им је намера да поново скрену пажњу на захтеве паора, а не да ометају поворку.

Пољопривредници из Раче у Лапову чекају одговор из Владе

Ратари из Раче отишли су у Лапово тракторима. Најавили су да ће блокирати магистрални пут ка Крагујевцу на сат времена.

Затим ће у Лапову сачекати сутра до десет сати одговор из Владе. Потом ће у договору са колегама из Београда и Новог Сада, уколико буду незадовољни, кренути ка Београду.

Очекују још потврду из Крагујевца и Баточине да ли ће им се сутра, ако крену, придружити на путу ка Београду.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво