Читај ми!

Деветнаест година од злочина у Гораждевцу

Навршава се 19 година од злочина у којем су непознате особе из калашњикова пуцале на српску децу која су се купала у реци Бистрици код Гораждевца и убиле Ивана Јововића и Пантелију Дакића, а тешко ранили четворо деце. У Цркви Пресвете Богородице у Гораждевцу је служен помен страдалој деци.

Непознате особе су, на данашњи дан, пре 19 година из калашњикова пуцале на српску децу која су се купала у реци Бистрици и убиле Ивана Јововића и Пантелију Дакића. Тешко су ранили Марка Богићевића, Драгану Србљак, Богдана Букумирића и Ђорђа Угреновића.

За злочин нико није одговарао. Истрага о злочину је затворена пре 12 година. Еулекс је тада тврдио да би могли поново да је покрену, ако се појаве нове информације.

Помен страдалој деци служен је у Цркви Пресвете Богородице у Гораждевцу.

"Деветнаест година прође и сами видите. Ја, сигурно као човек, не могу да очекујем од убица да ми пронађу ко је убио децу, али се надам у нашу државу, државу Србију", рекао је Милисав Дакић, отац убијеног Пантелије.

Помен страдалој деци служио је владика новобрдски Иларион у Цркви Пресвете Богородице у Гораждевцу.

"Не треба њихов спомен да заборављамо и треба свом силом да нашу тугу претачемо у вапај ка богу. Не дозволимо, посебно они којима су најближи и који их највише воле да икада прихвате тај губитак", поручио је владика новобрдски Иларион.

Поменом, Срби у Гораждевцу подсећају на злочин и са државним органима Србије очекују да злочин буде расветљен, без обзира на то што је протекло скоро 20 година. 

"Потпуно смо посвећени сазнавању истине и процесуирању злочина у Гораждевцу, али и у Ливадицама, Обилићу, Старом Грацку, Церници. Желимо да све жрте добију своје место, породице истину о њиховом страдању, а починиоци заслужену казну", рекао је Борислав Тајић, помоћник директора Канцеларије за КиМ.

Петковић: Убијена и рањена деца симбол мучеништва српског народа на КиМ 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да су деца убијена и рањена док су се купала у Бистрици симбол мучеништва и страдалништва српског народа на Косову и Метохији, али и злочиначког плана за истребљење српског народа са простора покрајине, који се, нажалост, спроводи и данас.

"Поред показатеља да зло не спава, посебно забрињава чињеница да су се убиства српске деце у Гораждевцу догодила након доласка међународне мисије на Косово и Метохију, у чијој је надлежности заштита људских живота, кажњавање злочина и увођење владавине права. И поред обећања представника УНМИК-а да ће 'преврнути сваки камен' да пронађу убице, 2010. године случај је био затворен, јер истрага није довела ни до каквих резултата. Као увек до сада када су злочини над српским народом на КиМ у питању, злочинци су остали безимени и некажњени", наводи се у саопштењу Петра Петковића.

Додао је да, без обзира на године које су прошле, очекује да ће починиоци злочина над децом у Гораждевцу, али и убице жетелаца у Старом Грацком, породице Столић у Обилићу и путника аутобуса "Ниш-експреса" код Подујева, бити пронађени и изведени пред лице правде, јер би то био један од доказа да је време идеологија мржње и зла иза нас.

"Србија ће наставити да се са тугом и поштовањем сећа свих својих страдалих сународника, али исто тако никада више неће бити толико слаба и беспомоћна да би они који нас мрзе могли да помисле да им је дозвољено да поново, некажњено и без последица, могу напасти било ког нашег сународника у покрајини", навео је Петковић.

Поручио је да су "истина и правда за све жртве масовних и организованих злочина над Србима на Косову и Метохији, једини пут ка нормализацији односа и изградњи међусобног поверења, а дијалог једино средство за решавање свих проблема у покрајини".

среда, 24. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару