Читај ми!

Ђердап у регуларном режиму, механизација стиже да "отчепи" Чортановце и Аранкину аду за пловидбу

На нашем делу Дунава немамо нигде никаква чекања. Помоћник министра за водни саобраћај Вељко Ковачевић рекао је за РТС да ће Министарство до краја недеље послати механизацију да покуша да и при ниским водостајима "отчепи" Чортановце и Аранкину аду да би се добио пун профил пловног пута. Што се тиче преостала три сектора, то су Мохово, Футог и Бешка, ту нисмо ограничавали газ бродова, рекао је Ковачевић.

Без расхладних уређаја се не може – а климе увећавају потрошњу струје у ове вреле дане и до 10 одсто. Дуготрајна суша у Европи умањила је пољопривредне приносе, а већ отежава и рад енергетских капацитета, угрожен је и речни транспорт.

Вељко Ковачевић, помоћник министра за водни саобраћај и безбедност пловидбе у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да се не очекују значајнији проблеми, упркос чињеници да се суочавамо са неповољном хидролошком ситуацијом.

Према његовим речима, на Дунаву и Сави, на најевећем делу тока, имамо водостај испод ниских пловидбених нивоа, утицај водостаја је неповољан за пловодбу, када је у питању Тиса, она је хидролошки и морфолошки захвална река осим у делу претпристаништа за бродску преводницу.

Дрина је под утицајем ниског водостаја и у режимима ниске граничне вредности.

Да ли неки терет негде стоји, има ли критичних места 

Речни теретни саобраћај нам је јако важан. Сирова нафта стиже нафтоводом, али деривати из увоза углавном Дунавом баржама, тај траспорт нам је још важнији због угља који сада допремамо.

Према његовим речима, на највећем делу Дунава и Саве, водостај је испод ниског пловидбеног нивоа, свака држава у режиму до ниског пловидбеног нивоа гарантује 2,5 метара дубине за пловидбу, ми смо на неким секторима испод ниског пловидбеног нивоа и то захтева увођење одређених рестрикција за пловидбу.

"Најзначајније рестрикције које смо за последња три дана увели односе се на Чортановце и Аранкину аду, где смо ограничили газ пловидбе на 1,8 метара, а уобичајено је 2,5 метара, то значи да бродови могу мање да крцају када пролазе те делове", рекао је Ковачевић.

Што се тиче преостала три сектора, то су Мохово, Футог и Бешка, ту нисмо ограничавали газ бродова, сузили смо пловни пут, са 180 метара на 90 метара, али и тих 90 омогућавају двосмерну пловидбу. Немамо нигде никаква чекања на нешем делу Дунава, истиче Ковачевић.

Додаје да је успероно код Чортановаца и код Аранкине аде, међутим, Министарство ће до краја недеље послати механизацију да покуша да и при ниским водостајима отчепи Чортановце и Аранкину аду и да добијемо пуне профиле пловног пута.

Извештаји о водостајима европских река 

Немачка је већ упозорила – због ниског водостаја речни бродови сада могу да превозе само половину терета. 

Ковачевић каже да то значи велике губитке за индустрију, велике проблеме за бродарство, ситуација је и на Рајни и на Дунаву неповољна.

"Гледао сам пре две недеље извештаје са водомерне станице на Рајни, која је била 78 центиметара, јуче је била 71 центиметар, а 200 центиметара је нормалан водостај, онда видите са каквим се проблемима суочавају на Рајни", каже Ковачевић, истичући да то има неповољан утицај на економију ЕУ.

Што се тиче Дунава, најнеповољнија ситуација је у Бугарској, где је од пре два дана потпуна обустава пловидбе, на сектору Дунавица.

Ђердап ради у регуларном режиму 

Нама као и Румунима, важан је Ђердап због хидроелектране, ту је преводница.

Ковачевић подвлачи да Ђердап ради у регуларном режиму, пре два дана је добијен извештај, они имају дотицај око 2.000 кубних метара по секунди, истицање 2.024 кубна метра, оно што дотекне и отпусти се.

Ђердап нам много значи за пловидбу, каже он.

Европска унија је забринута јер низак водостај на рекама угрожава и рад термоелектрана и нуклеарки. Оне су поред река, јер знамо да им вода треба за хлађење, такође и многим фабрикама вода је неопходна за хлађење система. 

Морамо да гледамо у небо 

Говорећи о прогнозе када је реч о дотоцима у наредном периоду, Ковачевић каже да увек морамо да гледамо у небо.

"Око 30. јула требало би да дође до малог побољшања, да имамо стагнацију водостаја и онда смо победили што се нас тиче, већи прилив ће бити условљен и већим кишама, које се најављују у Немачкој и Аустрији почетком августа", рекао је Ковачевић.

Не очекујемо значајније проблеме, гледамо дугорочну хидролошку прогнозу, у односу на пловидбу, све радимо да крајем недеље механизација буде код Чортановаца, додаје Ковачевић.

Када поредимо прошлу и ову годину, Ковачевић је рекао да нисмо баш у просеку, нису драматичне прилике као 2018. године.

"Ово јесте низак је водостај, то је природа а ми морамо да се прилагодимо томе", закључио је Ковачевић.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво