Читај ми!

Српска стаза и гробље у Трентину, дани посвећени Првом светском рату и страдању Срба

Током викенда у Кастелану, поред града Роверето у региону Трентино, одржава се манифестација посвећена стотинама српских заробљеника који су погинули у Првом светском рату у том делу Италије. На ту територију је био премештен велики број ратних заробљеника, Руса, Румуна и Срба који су били искориштавани за рад што је било противно свим међународним конвенцијама. Подаци који су везани за српске заробљенике, који су сахрањени на гробљу у Кастелану марта 1916. године, говоре да су падали у несвест од умора, глади и насиља над њима од стране чувара.

Организатор манифестације Мауризио Маника каже да су им баке и деке годинама препричавале историју српских заробљеника за време Првог светског рата. Сведочили су о томе да су били третирани горе од других заробљеника јер су на неки начин сматрани одговорнима за избијање рата.

"Ми смо посветили пуно времена истраживању њихових судбина јер нас је то емотивно дотакло. Отворили смо и изложбу фотографија, које смо пронашли у Бечу и које је урадио један аустријски поручник, и оне су сведочење о том времену. Постоји српска стаза и српско гробље које смо недавно открили и ми не желимо да се то заборави. Обични људи не заборављају, моћници вероватно да", поручује Мауризио Маника.

Манифестацију подржавају регион Алто Адиђе, општина Кастелано Вила Лагарина, многобројне локалне организације као и Република Србија и Конзулат Републике Србије из Трста.

"На велико задовољство српске заједнице, ово је била иницијатива наших италијанских пријатеља из места Вила Лагарина, који су осетили потребу да се постави једна меморијална плоча свим оним страдалим српским цивилима и заробљеницима који су били веома бројни у Првом светском рату и нико их никада не помиње. Осетили су потребу да се због великог броја страдалих и њима подигне једна меморијална плоча", наглашава генерална конзулка Републике Србије у Трсту Ивана Стојиљковић.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић захвалила је општинама и становницима тог дела Италије, јер заједно са њима, негујемо поштовање и сећање на наше славне претке.

"Надам се да је ово само почетак и да никада не смемо да дозволимо да се заборавимо жртве које су наши славни преци дали да би ми данас живели у миру и слободи јер је то највећа вредност сваког друштва и у сваком времену", истакла је министарка Кисић.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара