Читај ми!

Припрема се изградња центра за деменцију, на породици највећи терет

Заборавност, губитак концентрације, неуропатске сметње – често су постковид симптоми. Ипак, нема поузданих доказа да ковид убрзава деменцију. Старење популације главни је разлог што све више људи у свету пати од деменције. У Србији има тек неколико геронтолошких центара специјализованих за негу оболелих од те неизлечиве болести, па се припрема изградња националног центра за деменцију.

Касно приметимо да наши најближи не могу да пронађу неку ствар, да се не оријентишу у простору или да нас питају нешто што смо им управо рекли. Каснимо са дијагнозом, јер су први знаци деменције суптилни и мислимо да су у вези са годинама, јер већина пацијената оболи после 65 године.

"Потребно је да имамо довољно обучених лекара, првенствено на примарном нивоу неге, где треба да поставе дијагнозу када се посумња. Породица је та која треба да препозна симптоме", каже неуролог КБЦ "Драгиша Мишовић" докторка Драгана Обрадовић Куљић.

Постоје и суплементи за особе са деменцијом, али ова неизлечива болест спорије напредује када је пацијент на терапији. Да би успорили напредовање болести, треба их подстицати да читају, комуницирају, шетају и обављају лакше послове.

У Геронтолошком дому на Бежанијској коси у два одељења смештено је 159 пацијената са деменцијом. Годишње приме око 100 захтева за боравак у овом дому.

"Имамо довољно места. Постоји и листа чекања, али отприлике се не чека више од три месеца на смештај. Сада, на данашњи дан је 36 захтева на чекању", истиче директор Геронтолошког центра Београд Срђан Димитријевић.

Најтеже је породицама особа са деменцијом, јер је потребна целодневна помоћ, од одевања и хране, до личне хигијене, а мало је неговатеља који прихватају такав посао.

У Србији има око 140.000 људи који су оболели од неког облика деменције. Следеће године биће им много лакше, јер се припрема изградња Центра за деменцију.

Градски центар за социјални рад припремио је средства за израду пројектне документације, а у том центру људи ће моћи да буду трајно смештени или примљени на дневни боравак.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво