Читај ми!

Који студенти могу да очекују стипендије, ко може да конкурише и за који износ

Наши најбољи студенти могу кроз Фонд за младе таленте да конкуришу за стипендију која износи 32.000 динара месечно. "Показало се да никада не дајемо стипедију студентима чији је просек испод 9,3", рекао је министар Вања Удовичић и додао да је услов за доделу искључиво оцена.

Ове недеље завршава се и упис на факултете. Сасвим је сигурно да ће на неким факултетима бити другог, па и трећег уписног рока. Само на Универзитету у Београду моћи ће да студира 15 хиљада бруцоша.

О томе који студенти могу да рачунају на помоћ државе, колико ће новца добијати и колико ће стипендија држава доделити за школску 2022/23. годину, за РТС је говорио министар омладине и спорта Вања Удовичић.

Гостујући у Јутарњем дневнику, Удовичић је рекао да је Влада 2008. основала Фонд за младе таленте како би се наградили најбољи студенти, они који су одабрали пут успеха. 

Према његовим речима, Фонд је од самог почетка до данас наградио више од 37.000 студената и за то је држава издвојила нешто више од 10 милијарди динара.

"Ове године смо наградили наше најбоље студенте који имају просек преко 9,6", рекао је Удовичић и додао да се број стипендија повећава на годишњем нивоу.

Студенти, каже, добијају новац редовно, а износ стипендије је повећан и сада износи 32.000 динара месечно.

"За стипендију могу да конкуришу сви студенти који имају просек већи од 8.5, који студирају у земљи. Фонд за младе таленте помаже и студентима у иностранству на мастер и докторским студијама, као и средњошколцима који остварају награде на такмичењима", рекао је Удовичић.

Средњошколци, каже, буду награђени сваке године, од 20 до 200 хиљада динара.

"Ми смо сада на једном максималном броју, где годишње награђујемо 1.500 наших најбољих средњошколаца", рекао је Удовичић.

"Значи, наши најбољи студенти могу да конкуришу кроз Фонд за младе таленте. Показало се да никада не дајемо стипендију студентима чији је просек испод 9.3, тако да долазимо до најбољих студента", закључио је Удовичић. 

"За добијање ове стипендије, механизам је искључиво оцена и залагање", истакао је Удовичић.   

уторак, 30. мај 2023.
15° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.