Читај ми!

Међу жртвама трговине људима скоро половина су деца – врбују све млађе девојчице

Христина Пискулидис из невладине организације "Астра" каже за РТС да се на основу домаћих и међународних истраживања претпоставља да 70 до 80 одсто особа у проституцији није ту својом вољом што значи да су жртве трговине људима. На државном нивоу 2020. године 57 особа званично је идентификовано као жртве трговине људима, од тога 24 су била деца, а прошле године 46 особа, од чега су 17 била деца. Истиче да се проценат деце креће око 50 посто и да је то оно што забрињава, јер су у питању све млађе девојчице, које у тренутку врбовања имају између 12 и 15 година.

Христина Пискулидис наводи да када су у питању девојчице најдоминантнији вид експлоатације је сексуални и да треба имати у виду да су многе особе које су у тренутку идентификације биле пунолетне у тренутку врбовања вероватно биле малолетне.

"Пре него што се деси врбовање постоји статистика која каже да многе жртве имају искуство насиља и то их чини рањивијим. Углавном су у питању економски неразвијене средине и постоји потреба особе да из једне незавидне ситуације на неки начин побољша свој живот. Свака криза, било здравствена, било економска, доводи људе у ризик од криминалних дела", објашњава Пискулидис.

Додаје да смо сведоци да из једне кризе улазимо у другу, а то значи да је потенцијални број људи у ризику велики.

Жртве трговине људима су секусално и радно су експлоатисане, а суочавају се и са уценама и насиљем.

"С обзиром да је трговина људима ситуација једне потпуне неслободе, односно особа не може да напусти када хоће, увек постоји један виде уцене и насиља. Уколико је у питању сексуална експлоација девојке су угрожене како од стране клијената тако и од стране људи који их подводе. Кажњавају се физички, психички малтретирају, доживљавају претње да ће неки експлицитни материјали бити објављени", објашњава Христина Пискулидис.

Према њеним речима организација, "Астра" већ 11 година ради анализу судских пресуда за трговину људима и ту статистика такође није сјајна.

"Врло често током суђења долази до преквалификације кривичног дела трговина људима у кривично дело посредовање у вршењу проституције. Након тога углавном следи признање кривице и починиоци добијају врло ниске казне које су условне или од једне до три године. За кривично дело трговина људима запрећена је казна од три до 12 година али се тако високе казне ретко изричу", наглашава Пискулидис.

Поручује да имамо добар систем и добре законе, али је примена понекад дискутабилна и да треба да се позабавимо тиме да се закон примењује и да се користе системи који су већ доступни.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво