Читај ми!

Сребрна медаља за Мијата Кустудића у конкуренцији међу шест милиона иноватора у Кини

Највећи успех младог научника Мијата Кустудића је сребрна медаља на Интернет плус међународном такмичењу у иновацијама у Кини. За неко од одличја борио се са више од шест милиона учесника. Осим тога, његова два пројекта нашла су се на листи Топ 100 пројеката Унеска, а баве се, између осталог, одрживим развојем и образовањем.

Мијат Кустудић је дипломирао економију, мастер студије завршио на Факултету техничких наука у Новом Саду, док ће докторске студије завршити на кинеском универзитету.

О пројектима који су се нашли на Унесковој листи каже да су мултидисциплинарни и интернационални. Поред програмера, чине их и економисти и менаџери.

"Пројекат 'SD and Buy' је намењен сваком кориснику видео-стриминг услуге, тако да било ко на свету може да користи те услуге и на тај начин да појачава генерално мрежу, а и да има већи квалитет снимка који скида. Овај пројекат је намењен глобално, значи не постоји једна одређена држава, него цео свет користити пројекат. Имамо више од 10 милиона корисника и више од 600 вебсајтова који користе нашу технологију тренутно", каже Кустудић.

У другом пројекту задужен је за развој вештачке интелигенције. Уз њега су и холандски банкари.

"Бавили смо се могућношћу, оптимизацијом инвестиционог портфолија. Било који човек који жели да инвестира свој новац и на тај начин заштити животну средину, зато што се наша платформа бави превасходно инвестицијама у зелену енергију и батерије, може то да уради помоћу вештачке интелигенције", објашњава Кустудић.

Пандемија га је спречила да се врати у Кину, па докторат пише у Србији.

"Комуницирам са професором, његовим асистентима. Из Србије пишем мој докторат и научне радове, мада то заиста није проблем с обзиром да је све преко интернета и физички у суштини немам додира са правим књигама", додаје Кустудић.

А када се врати у Кину, каже, волео би да пројекат који му је донео сребрну медаљу претвори у стартап фирму и да крене у освајање кинеског, па глобалног тржишта.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара