Читај ми!

Савети спасилаца Горске службе – шта никако не смете да радите зими

Први јачи снег донео је много посла Горској служби спасавања. За 17 завејаних људи на Маљену, требало је допремити храну, а није било лако ни доћи до завејаног воза код Пожеге. Како да избегавамо потенцијално опасне ситуације код овако великог снега?

Група од 17 авантуриста, међу којима је било и двоје деце, током викенда је била завејана у једној колиби на Маљену. До њих су стигли и спасиоци Горске службе спасавања, који су им донели храну.

Урош Смиљанић, спасилац Горске службе, каже да је ова група авантуриста поступила добро, јер су током ноћи остали у аутомобилу, грејали се, а током јутра покушавали да се извуку.

Они су добро познавали тај крај, где се налазе куће и викендице, што је допринело да се снађу.

Урош Смиљанић каже да је, кад се путује зими, неопходно у аутомобилу имати ћебе, резервну храну, воду, нешто што може да их држи топлим док их неко не ослободи ако упадну у смет.

Истиче да никако не сме да се излази из аутомобила и да се тражи пут, ако се не познаје предео, као ни да се удаљава од возила.

Смиљанић објашњава да је један од највећих проблема зими то што се батерија телефона брзо испразни, па је пожељно имати резервну батерију.

Према његовим речима, снег може да отежа проналажење оријентира, јер су сакривени или изгледају другачије, а саме стазе нису видљиве довољно.

Спасилац наводи да ће припадници Горске службе током зиме и скијашке сезоне дежурати на свим планинама.

Један од великих изазова током овог периода су и љубитељи планинарења који воле да уживају у планинама прекривеним снегом, па се некад опусте и остану дуже, те их ухвати мрак.

ГСС је непрофитна, невладина организација и у њој су искључиво добровољци, каже Смиљанић.

"Једна од чари је да смо сви волонтери и ту смо јер волимо то да радимо, кад дође до потребе за ангажовањем, људи напуштају своје куће и породице и излазе на терен", истиче спасилац Урош Смиљанић.

уторак, 30. мај 2023.
15° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.