Читај ми!

Због суше и града паприке нема довољно – цена ајвара и до 1.000 динара

Касније него претходних година почела је припрема ајвара у лесковачкој котлини. Због суше и града паприка је скупа, килограм кошта до 130 динара, а нема је довољно. То ће утицати и на цену ајвара која ће бити и до хиљаду динара.

Кад ватра запуцкета у "смедеревцу" или ручно израђеном кубету и замирише печена паприка значи да је почело. До традиционално припремљеног лесковачког ајвара, јединственог укуса, стиже се само стрпљењем.

"Тајна доброг лесковачког ајвара је у добром рецепту, доброј паприци, начину пржења, без два сата нема доброг ајвара", открива само неке тајне доброг лесковачког ајвара Данијела Банковић из Социјалног предузећа "Ружа" у Лебану.

Рецепт је заштићена тајна, а паприка сваке године лутрија. Сунце ју је пржило, град оштетио, негде и уништио, умањио род, али је квалитет лесковачке ајварке ипак одличан. 

Паприка нема довољно

"Паприке додуше на корену има, али неће да зри због временских услова и наравно то ће на крају утицати на цену ајвара која ће ићи од 700 до 1.000 динара", наводи Стевица Марковић из Удружења "Лесковачки ајвар".

Уз шерпе и ораније стају и мушкарци, без обзира на године и занимање.

"Има времена да се уморимо, полако смо кренули једно десетак дана већ радимо, али имамо још два месеца напорна испред нас", наводи Стеван Петровић из газдинства "Петровић".

Деликатесом који мами и укусом и мирисом полако се пуне тегле. Удружење "Лесковачки ајвар" планира да произведе око 50.000 тегли брендираног специјалитета. Брине их једино како свима изаћи у сусрет јер паприка нема довољно.

"Да ли ћемо планиране количине да произведемо то ја не знам, трудимо се да извучемо максимални квалитет као и до сада, паприку тешко налазимо у типу куртове паприке, а индустријску и неке друге сорте не користимо", наводи Гордана Петровић из Удружења "Лесковачки ајвар".

Ајвар од органске паприке

Млевени или цепкани, благи или љути, све зависи од укуса. У лебанској "Ружи" нуде и ајвар од органске паприке.

"Ми лакше дођемо до органске паприке него до конвенционалне, јер имамо своје кооперанте, заказану производњу и откуп и испаде на крају да је скупља од органске", наводи Слободанка Павловић, менаџер Социјалног предузећа "Ружа" Лебане.

Измешали су се ових дани мириси паприке, парадајза, сирћета. Са југа, уз ајвар, на пут крећу и пеглане паприке, парадајз салата, пинђур, љутеница.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво