Читај ми!

Стефановић: Ако се врати обавезни војни рок, биће шест месеци

Министар одбране Небојша Стефановић рекао је да не може унапред да зна да ли ће се на државном нивоу донети одлука о обавезном служењу војног рока, али очекује да ће све бити јасно до краја године.

Небојша Стефановић истиче да не може сада да каже да ли смо ближи враћању обавезног војног рока.

"Морамо све темељно да припремимо пре него што се одлука донесе, јер су касарне биле девастиране. У току су расправе на ову тему, а уколико буде обавезног рока, мислим да смо најближи моделу од шест месеци. То неће бити 'идите у војску да чистите касарне', већ ће бити право служење војске", изјавио је Стефановић за ТВ Прва.

Додао је да први пут у историји Србија има потпуну способност ноћног деловања.

"То значи да више током ноћи нећете чути 'нема више, пао је мрак', па да ли ће људи кроз шуму ићи без уређаја или неће. Сада имамо могућност да видимо током ноћи исто као током дана", поручио је министар.

Наглашава да Србија јача војску, али не да би некоме нешто показивала, нити да би угрожавала некога из региона.

"Србија жели да покаже само да није никаква мета или плен и да њени грађани нису заштићени. Јер, када год је Србија имала јаку војску, нико је није дирао. Ово је дефанзивна ствар, ствар одвраћања противника. Уосталом, када је Србија водила освајачке ратове? Никада. Само смо бранили свој народ. Увек смо спремни, али дао бог да никад не затреба", нагласио је Стефановић.

Министар одбране је нагласио да су војници Србије данас у много бољем финансијском положају него пре.

"Имали смо једну повишицу када су је сви добили у јавном сектору, и једну после тога. Дакле, у седам-осам месеци смо имали две повишице и, надам се, у наредном периоду би требало да имамо још једну повишицу када је други у јавном систему буду добили. Добро је што економија земље јача, то је предуслов за побољшање."

Наглашава да плате "нису савршене", али да се држава труди за своје војнике.

"Нису савршене, али смо младим људима омогућили да имају пристојне плате и да купују станове по бенефицираним ценама. Омогућили смо им да имају добру униформу, чизму, опрему. Трудимо се да ти људи имају добар стандард, да не страхују за животни стандард својих породица", поручио је Стефановић.

петак, 21. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије