Читај ми!

Радојичић: Нема разлога за страх, све надлежне службе су у Винчи, пожар је под контролом

Градоначелник Београда, проф. др Зоран Радојичић, изјавио је да је пожар који је избио јуче нешто после 20 часова на депонији у Винчи под контролом и да нема разлога за панику.

Зоран Радојичић наводи да су надлежне службе реаговале у најкраћем могућем року и нашле се на лицу места десетак минута након што су добиле позив за помоћ.

"На почетку гашења пожара је било шест ватрогасних возила са 18 ватрогасаца на терену, а у овом тренутку је на лицу места пет ватрогасних возила са 15 ватрогасаца, а ту су и ватрогасна цистерна са 30.000 литара воде, три цистерне ЈКП 'Градска чистоћа' и две цистерне ЈКП 'Београдски водовод и канализација'", рекао је градоначелник Београда.

Како је додао, пожар је захватио површину од пет хектара, и нагласио да не постоји опасност да ће се пожар проширити, јер су на лицу места и четири возила тешке механизације која земљом затрпавају место пожара.

"Иако ће грађани дим овог пожара моћи да виде у наредних неколико дана, уверавам их да нема места за страх и панику", наводи Радојичић.

Додаје и да су стручњаци Завода за јавно здравље такође на терену.

"Дакле, стручњаци овог завода су на мерном месту на Булевару деспота Стефана у 10 часова измерили концентрацију суспендованих честица ПМ10 од 60 микрограма по метру кубном, у 11 часова био је нагли скок од 177 микрограма, а у 12 часова концентрација ових честица је пала на 50 микрограма по кубном метру. Ветар који је дувао у правцу југ-југоисток их је донео из правца депоније, али је загађење било епизодично, на шта указује и пад ове концентрације. На мерном месту на Новом Београду у 10 часова концентрација суспендованих честица ПМ10 је била 18 микрограма по метру кубном, у 11 се догодио нагли скок на 60 микрограма по метру кубном", наводи градоначелник.

Препоруке стручњака Завода за јавно здравље: докле год грађани осећају мирис дима, да затворе своје прозоре и не излазе без преке потребе напоље.

"Ипак, загађење је било епизодично, и пад концентрације указује на то да је пожар под контролом", истакао је Радојичић.

Градоначелник је захвалио Сектору за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, ватрогасној бригади и свима који су током ноћи учествовали у гашењу овог пожара, и похвалио изузетно брзу реакцију свих надлежних служби.

"Још једном понављам, нема потребе за ширењем панике јер су све надлежне институције у приправности, на терену, а и контрола квалитета ваздуха коју обављају стручњаци Завода за јавно здравље је и току. Информације о степену овог епизодичног загађења грађани могу пратити у реалном времену и на сајту beoeko.com", закључио је Радојичић.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво