Читај ми!

Јоаникије изабран за митрополита црногорско-приморског

Сабор Српске православне цркве на данашњем заседању изабрао је досадашњег епископа будимљанско-никшићког Јоаникија за митрополита црногорско-приморскoг, сазнаје РТС.

Јоаникије долази на чело Митрополије црногорско-приморске након што је то место остало упражњено после смрти митрополита Амфилохија. Свети Архијерејски Сабор СПЦ саопштио је да је попунио упражњене епархије.

По смрти митрополита Амфилохија, Јоаникије је преузео администрирање Митрополијом црногорско-приморског до избора новог митрополита.

Како сазнаје РТС, на упражњено место епископа будимљанско-никшићког постављен је епископ диоклијски Методије, викар митрополита црногорско-приморског. 

Први човек загребачко-љубљанске епархије није изабран и док се то не деси патријарх Порфирије наставиће да буде њен администратор.

На челу Eпархије ваљевске биће епископ мохачки, игуман манастира Ковиљ Исихије. 

Сабор СПЦ је раније данас током заседања избрао Синод СПЦ, на чијем ће челу бити патријарх Порфирије, а остали чланови су митрополит дабробосански Хризостом, епископ сремски Василије, крушевачки Давид и епископ зворничко-тузлански Фотије.

Такође, током заседања Сабора др Надежди Басари уручен је Орден Светог Саве другог степена.

Биографија митрополита Јоаникија 

Новоизабрани митрополит црногорско-приморски Јоаникије (Мићовић) рођен је 20. априла 1959.  у Велимљу (Бањани).

Гимназију је завршио у Никшићу. Дипломирао је на Богословском факултету СПЦ у Београду 1990. године и апсолвирао филозофију на Филозофском факултету у Београду. 

Замонашио се у манастиру Ћелија Пиперска 1990. године, a 1995. постављен је за в. д. ректора Цетињске богословије.

За викарног епископа Будимљанског изабрао га је Свети архијерејски Сабор на редовном заседању 1999. године. Хиротонисан је на Цетињу у чин епископа од стране Патријарха српског Господина Павла, уз саслужење Митрополита Амфилохија и још 12 архијереја, 3. јуна 1999. године.

Свети Архијерејски Сабор СПЦ на мајском заседању 2001. године основао је Епархију будимљанско-никшићку са седиштем у Ђурђевим Ступовима и за њеног администратора поставио је викарног Епископа будимљанског Јоаникија.

Свети Архијерејски Сабор на мајском заседању 2002. године изабрао га је за Епископа будимљанско-никшићког.

Од избора за епископа будимљанско-никшићког епископ Јоаникије покренуо је у повереној му Епархији обнову раније порушених и изградњу нових цркава и манастира, више од 60 светиња од којих су већина завршене и освештане.

До сада је био члан Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве у два мандата: од 2005. до 2007. године и од 2012. до 2014. године.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво