Читај ми!

Сабор СПЦ изабрао Синод, др Надежди Басари уручен Орден Светог Саве другог степена

На челу Синода СПЦ биће патријарх Порфирије, одлучено је на заседању Сабора СПЦ. Очекује се да током послеподнева буду изабрани два митрополита и један еписког. У оквиру заседања Сабора професорки др Надежди Басари уручено високо црквено одликовање - Орден Светога Саве другог степена.

Остали чланови Синода су митрополит дабробосански Хризостом, епископ сремски Василије, крушевачки Давид и епископ зворничко-тузлански Фотије. 

Очекује се да ће Сабор наставити заседање поподне и да ће на дневном реду бити избор и распоређивање митрополита и владика на упражњена места у митрополијама и епархијама.

На поподневној седнци Сабор би требало да изабере два митрополита и једног епископа - на упражњена места у епархији ваљевској, Митрополији црногорско-приморској и Загребачко-љубљанској.

Како су раније пренели неки медији, Сабор неће бирати митрополита загребачко-љубљанског, већ ће патријарху Порфирију бити продужена администрација над том митрополијом.

Најављен је раније и избор наследника митрополита Амфилохија у Митрополији црногорско-приморској, а кандидат за ту позцију је актуели администратор, владика будимљанско-никшићки Јоаникије.

Професорка Басара је одликована Орденом Светог Саве другог реда на предлог тројице пароха из Хамбурга, који је Синоду доставио владика Григорије.

Професoрка Басара је је познати светски стручњак у области хематологије, онкологије и трансплантацији матичним ћелијама, а одликовање јој је додељено за успех у лечењу људи од најтежих болести.

По окончању мајског заседања најављено је саопштење.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара